KRISTIANSAND: — Sannsynligheten for en hvit jul langs sørlandskysten er mindre enn ti prosent. Dessverre, sier vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center, Roar Teigen.

Sørlendinger i lavlandet kan med andre ord se langt etter rimdekte trær og engler i snø.

— Det går sannsynligvis mot oppholdsvær, lite vind og mildere temperaturer. Betydelig mildere - vi kan faktisk komme opp i åtte-ni plussgrader langs kysten. Og det blir neppe kaldere enn tre grader, tror Teigen.

Smelter på Hovden De som finner nye ski og akebrett under juletreet, må derfor belage seg på en lang kjøretur for å ta gavene i bruk.

— I fjellområdene kan vi fremdeles håpe på litt snø til jul. Men heller ikke setesdølene kan ta en en hvit jul for gitt, tror meteorologen.

— Det kommer til å minke på snøen på Hovden, men jeg tør ikke si om den forsvinner helt. Allerede onsdag må vi regne med temperaturer rundt to-tre varmegrader i fjellet, og da smelter snøen fort. Det kommer til å tære godt frem mot julaften, sier Teigen.

Enn så lenge ligger snøen på Hovden. Sjekk vårt nettkamera her.

Glatte veier Han advarer imidlertid mot noe nattefrost, som kan føre til glatte veier.

— Det kan lønne seg å være litt ekstra forsiktig når man setter seg bak rattet om morgenen. Temperaturen kryper nedover på gradestokken om natten, og det kan bli litt sklient, advarer meteorologen.

Mørkt uten snø

Det er flere grunner til å være ekstra påpasselig i trafikken når snøen uteblir.

— Snømangel gjør det ekstra farlig å ferdes i trafikken i årets mørkeste uker. Snøen reflekterer det lille lyset vi har om natten. Uten snø blir det enda vanskeligere å se, og da øker faren for ulykker, sier øyelege Egil B. Stensholt til Newswire.

I oktober og november ble syv fotgjengere drept i trafikken.

– Det er for få som bruker refleks, og det er spesielt viktig å gjøre seg godt synlig når asfalten er våt og mørk, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.