SONGDALEN: — Det er alltid litt skummelt å krysse veien når jeg har vært på skolen, sier Lisa Karine Haugland, som går i 10. klasse på Songdalen ungdomsskole.

I disse dager løper hun over E 39 ved rundkjøringen på Rosseland på vei til og fra skolebussen. Flommen i Songdalselva har nemlig ført til at gang- og sykkelveien er stengt.

Yngre elever blir kjørt i buss fordi skoleveien er altfor utrygg når elva blir for stor.

Flommen har gjort veien til og fra jobb og skole livsfarlig.

Skadet. Den stengte gang- og sykkelveien har allerede ført til en ulykke. Mandag for en uke siden ble Birger Severinsen påkjørt da han skulle krysse E 39 på sykkel. Han bor i Søgne og sykler på jobb i Fædrelandsvennen.

— Jeg husker bare at jeg sto og ventet på anledning til å krysse veien. Så våknet jeg på akutten på sykehuset, forteller Severinsen, som tar undergangen når den er åpen.

Senere har han fått vite at han ble påkjørt bakfra av en bilfører som ikke oppdaget ham.

Severinsen gir sykkelhjelmen æren for at det gikk bra

— Jeg har vært utrolig heldig og ble bare veldig forslått, sier Severinsen.

Han var sykemeldt en uke etter hendelsen og var tilbake på jobb i går.

— Det burde nok være en gangbro der i stedet, sier han.

Da Fædrelandsvennen var ved Rosseland i går, krysset både syklister og fotgjengere E 39 fordi de ikke kom seg gjennom undergangen.

Tar bussen. Den farlige skoleveien skaper også bekymringer på Rosseland skole. Her er det flere elever som er avhengige av å komme seg over E 39. Disse elevene blir i disse dager kjørt i buss over veien.

— Det er jo ikke tilfredsstillende, og jeg vet ikke hvem som har ansvaret for at det er sånn, sier rektor Janne Fallan Lorentsen.

Når det er mye vann i elva, må hun bort til undergangen og sjekke vannstanden. Er det mye vann, får elever som normalt ikke har rett på skoleskyss tillatelse til å følge bussen, siden skoleveien er for farlig.

I disse dager det så mye vann i undergangen at alle som skal krysse veien får sitte på med skolebussen helt fram til juleferien.

— Men det er ingen spesielt god løsning, sier Lorentsen, som selv må krysse veien hver dag på vei til og fra jobb.

for sent på skolen. På Lykkedrang i Høvåg er familien Møretrø isolert.

— Det er ganske irriterende. Vi kommer for sent til skolen og av og til kommer vi ikke på kino eller teater, fordi veien ligger under vann, sier ni år gamle Viljar Andreas Møretrø.

Pappa Inge Møretrø måtte holde seg hjemme fra jobben på grunn av flommen. Som selger, er han helt avhengig av bilen. I går kjørte han barna i trillebår.

Gjennom vannmassene møtte den originale «flomtaxien» Ingrid Dypedal Isaksen. Hun har vokst opp på Lykkedrang og kjenner flomveien godt.

— Mor skulle besøkt meg i Vågsbygd i dag, men fordi hun sitter innestengt på Lykkedrang, måtte jeg besøke henne. Da jeg var yngre brukte vi kano over til den andre siden, forteller Ingrid Dypedal Isaksen.

Åtte hus isoleres. Rundt 30 dager i året er det umulig å komme til eller fra den lille bygda Lykkedrang med bil. Åtte hus isoleres når vannet stiger. I går morges var det rundt en halv meter vann i veien. Ofte står vannet høyere.

— Veien inn til Lykkedrang er kommunal. Folk her har mast om utbedringer i over 20 år. Veien ligger på ei myr og siger for hvert år, forteller Inge Møretrø.

— Kristiansand kommune har nå lovet å foreta grunnboringer, men ikke noe mer. Flom over veien er et kjempeproblem for oss. Tenk om noe skulle skje her inne, og lege, ambulanse eller brannbil må raskt inn, sier Kjell Toralf Dypedal.