KRISTIANSAND: Storkoalisjonen skal diskuteres på partienes gruppemøter i kveld — og bare detaljer gjenstår før de tre store partiene er helt enige om et budsjettopplegg for 2007. — Jeg hadde aldri trodd Ap var så innstilt på posisjoner at de såpass lett forlot samarbeidet med SV, sier en fornøyd kilde i et av de borgerlige partiene.

En annen sier dette:

— Nå viser de tre partiene evne og vilje til en seriøs utvikling av byen. Fløypartiene er isolert. Vi tar ansvar for å unngå kaos - og det blir et sentralt poeng i valgkampen.

BEREDER GRUNNEN.

Alle i det politiske miljø som vil snakke uoffisielt med avisen, tolker storkoalisjonen som forberedelse til Mette Gundersen (Ap) og Per Sigurd Sørensen (H) som ordfører/varaordfører og med KrFs Jørgen Kristiansen som politisk oppmann neste år.

Andre sier at det er Aps Bjarne Ugland og Høyres Tore Austad som nå skriver sitt politiske testamente.

Både Austad og Ugland skal slutte, men de er moderate politikere, som for enhver pris ønsker å unngå at politikkens tyngepunkt flyttes ut mot ytterkantene i politikken på bekostning av «det store vi» i sentrum.

Dette er tankegangen, ifølge kilder:

Høyre er livredde for å «skitne seg til» og gjøre seg avhengig av Stian Storbukås og Frp - med den følge at KrF danner flertall med venstresiden.

Ap vil heller ofre SV enn å sende KrF og Høyre over mot Frp - med den følge at Ap havner i politisk maktesløshet.

I KrF er det bare jubel. Storkoalisjon har vært både ordfører Skisland og gruppeleder Anne Ma Timenes store drøm i snart fire år.

I KVELD.

— Har du hørt dette? Ingen kommentar, utover at ingenting er avklart i noen retning, sier Høyres gruppeleder Tore Austad.

— Vi er i forhandlinger. Med hvem, sier jeg ikke, sier gruppeleder i Ap, Kari Henriksen.

— Jeg sier ingenting før etter gruppemøtene, sier KrFs Anne Ma Timenes.

Per Sigurd Sørensen og Mette Gundersen vil heller ikke si noen ting - mens Skisland også er taus og Bjarne Ugland ikke tar telefonen.

I praktisk politikk er det lite som skiller Aps, KrFs og Høyres budsjettforslag, og de tre partiene samarbeidet om budsjett i 1999 og 2000. Alle tre partiene vil gi mer til eldre, mer til frivillige organisasjoner, satse på kultur og redusere kuttene i skolen.

Alle tre partiene går inn for å øke foreldrebetalingen i SFO med 350 kroner måneden og innføre kostpenger i barnehagene med drøyt en tusenlapp i året.

FRP-BRÅKET.

Etter det vi forstår ble storkoalisjon ekstra aktualisert etter bråket i Frp, som økte frykten i Høyre for å bli avhengig av Stian Storbukås.

De første tegnene kom da anonyme kilder i Høyre åpnet for Ap-samarbeid i et intervju i Fædrelandsvennen for noen uker siden.

De neste kom da partiene la fram sine budsjettforslag i formannskapet for to uker siden. Der hadde Høyre forlatt sitt krav om lavere eiendomsskatt, mens Ap hadde forlatt sitt om høyere.