KRISTIANSAND: Utgangspunktet for rettssaken er et leserinnlegg Tumyr hadde i Fædrelandsvennen den 6.august 1999. Dette hadde han undertenget med Arne Tumyr, Kristiansand FrP. I innlegget gav han full støtte til innvandringspolitikken som de to daværende, fremstående Frp-politikerne Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe stod for.

I innlegget skrev Tumyr blant annet denne spådommen om utviklingen hvis ikke innvandringspraksisen ble endret: "Hele Europa — inklusive Norge - vil i fremtiden kunne bli et Balkan-område."

Da han skrev innlegget var han fylkesleder i Human-Etisk Forbund (HEF) i Vest-Agder, og innlegget fikk sentralstyret i HEF til å se rødt. Sentralstyremedlem Brit Nustad fikk tillatelse fra sentralstyret til å skrive et avisinnlegg som svar på Tumyrs. Dette stod på trykk i Fædrelandsvennen 24. august.

Overskriften var "Tumyr spiller på fremmedfrykt". Og i innlegget reagerte Tumyr sterkest på følgende karakteristikk fra Nustad: "Innlegget oser av menneskeforakt og spiller på fremmedfrykt og rasisme. "

Parallellt med leserbrevskrivingen satte sentralstyret i gang en prosess for å bli kvitt Tumyr, ettersom forbundet ikke kunne stå inne for hans holdning til rasisme. Sentralstyret sendte ut en pressemelding som konstaterte at Tumyr ikke hadde tillit i forbundet. En pressemelding som var fundert på et oppvaskmøte i fylkesstyret.

Dette fikk Tumyr til å trekke seg fra sin stilling i fylkeslaget. Og etter det fikk han heller ikke flere oppdrag som kursleder for konfirmanter, en oppgave han hadde hatt i flere år.

Derfor gikk Tumyr til sak mot HEF og påstod at saksbehandlingen i HEF hadde vært feil, at han var utsatt for usaklig oppsigelse og et krav om erstatning for tapte, framtidige inntekter. Samtidig hevdet han seg ærekrenket i leserinnlegget fra Nustad.

Retten slår fast at han ikke er usaklig oppsagt, ettersom han i utgangspunktet ikke var ansatt. Det var mer å regne som en prosjektansettelse. Men retten går langt i å kritisere forbundet for måten det gikk fram på.

Og retten drøfter inngående både Tumyrs og Nustads innlegg:

"Som sitert ovenfor, har Brit Nustad på vegne av sentralstyret anført at Tumyrs innlegg ”oser av menneskeforakt.” På basis av gjennomgangen ovenfor er retten ikke i stand til å se hvor denne ”menneskeforakt” skulle ligge. Videre ”spiller” Tumyr ifølge Nustad på ”frem medfrykt og rasisme.” Rasisme er i Bokmålsordboka beskrevet som ”Menneskesyn, politikk el. sett av holdninger som bygger på den oppfatning at visse raser er andre raser overlegne, rasefordommer,” hvilket retten anser for å være en gjengs oppfatning av ordet.

Retten har imidlertid vondt for å se at Tumyr i sitt innlegg gav uttrykk for at nordmenn menneskelig sett er andre raser eller folkeslag overlegne.

Det som Tumyr uttrykte, var at norsk kultur og normer er best for nordmenn, en oppfatning som retten antar deles av flertallet av befolkningen, videre at stor grad av innvandring setter disse i fare og dertil i seg selv er konfliktskapende. Dette er en politisk meningsytring som man kan si seg enig eller uenig i, og som muligens ikke ble ansett som såkalt politisk korrekt, i hvert fall ikke tilbake i 1999. Men retten er ikke i dette i stand til å se elementer av ”rasisme,” slik dette begrepet normalt oppfattes.

Retten må etter dette konkludere dit hen at Brit Nustad ved sitt leserinnlegg av 24. august 1999 på vegne av sentralstyret i HEF har ærekrenket Tumyr, og at det ikke er ført sannhetsbevis for de utsagn som er referert ovenfor. "