Det er Tøffi og Kaksi som har gjort denne saken aktuell. 27. april og 5. mai nedkom de to med henholdsvis sju og seks små.

En tredje av de fire voksne, strihårede dachshundene som har tilhold i Haslevollen i Torridal, skal parres med det aller første og nedkomme omtrent 63 dager senere.

27. april kom seks dachsvalper til verden. Åtte dager senere kom disse sju. Foto: Lars Hollerud

En sann sjau, skulle man tro.

Men neida.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Måtte ut

Selv ikke Eivind som måtte flytte inn til lillebroren Andreas klager, ettersom Kaksi trengte fødestue og oppvekstsenter for sine sju valper.

— Det går helt fint. Egentlig bare gøy, forsikrer Eivind, som lønnes med fuktige nuss.

Brødrene vokser opp i et hjem der hunder, oppdrett og jakt er like selvfølgelig som fortball og korps er for kamerater.

Hjemmet er også base for Råtassen Kennel, som deres foreldre Kjell Håvard og Åse Britt Horverak eier og driver.

Tresifret

— Omtrent 100, svarer mannen i huset, på spørsmål om hvor mange dachsvalper han har avlet fram siden virksomheten startet i 1997. Selv fikk han sin først dahcs i 1978. Da var han ni år ung.

Kaksi betaler Eivind med daglige nuss for lån av gutterommet. Foto: Lars Hollerud

— Hvordan er markedet for dachshunder?

— Stort. Dette er joviale og koselige familiehunder. Men hundene herfra avles til jakt på hjort og rådyr. Og samtlige 13 valper er forlengst bestilt, selv om sju av de 13 er tisper.

— Er det et problem?

— Ja, merkelig nok. Jeg har 19 bestillinger på hannhunder. Skjønner egentlig ikke hvorfor, annet enn at det kan være ugunstig å kombinere løpetid med jakt, sier Kjell Håvard Horverak, som selv er habil jeger.

Mår i byen

Det forstår alle som tar en titt innom huset i Haslevollen, der vegger og hyller er er smykket med utsoppede eksemplarer av mink, hjort, rådyr, mår, rev og orrhane.

Etter sju fødsler utnytter Kaksi enhver anledning til en lur. Foto: Lars Hollerud

— Måren skjøt jeg ikke. Jeg kjørte på den, av alle steder på Gartnerløkka midt i byen, sier oppdretteren som du kan lese mer om på raatassen.com.

— Hva koster en dachsvalp?

— 12.000 kroner. Da er utgifter for 3000 kroner inkludert, opplyser Kjell Håvard Horverak, som også er autorisert drevdommer og som ifølge sin kone kan absolutt alt som er verd å vite om dachs, deres gemytt og deres stamtavler i landet.

— Hvor mange dachshunder er det i Norge?

— Oj, det må jeg få tid til å sjekke.