KRISTIANSAND: For halvannet år siden endret Kristiansand bystyre politivedtektene. Hensikten var å både begrense pågående og aggressive tiggere og aggressive salgsmetoder. Nå skal saken opp igjen, og den behandles i formannskapet 9. januar.

I de nye vedtektene måtte både selgere og tiggere registrere seg, og man må søke spesiell dispensasjon hvis man vil selge eller samle inn penger utenfor torget og gågatene.

Vanskelig å måle

Nå er ordningen evaluert, ved at det er gjennomført en spørreundersøkelse.

RÅDMANN: Tor Sommerseth. Foto: Kjartan Bjelland

"Tilbakemeldinger fra de som svarte tyder på at endringen ikke har ført til målbare resultater. Det er uansett vanskelig å lage en undersøkelse som sier at endringen i politivedtekter har gitt konkrete og målbare effekter. Tilsvarende er det også vanskelig å forutsi hvordan utviklingen ville blitt uten denne endringen." skriver rådmannen i innstillingen, der han anbefaler at de midlertidige endringene nå blir permanente.— Det er vanskelig å si hvordan gatebildet ville sett ut i dag dersom vi ikke hadde innført disse politivedtektene. Men det vi ser, er at tiggerne har registrert seg på politivakta som forutsatt. Vi ser ingen tegn til endret adferd, sier Tor Sommerseth til Fædrelandsvennen.

Ikke flere tiggere

- Det var en viss frykt for at de nye vedtektene skulle ramme ordinært gatesalg og humanitære organisasjoner?

— Vi har ikke fått noen innspill om at det har skjedd, sier Sommerseth.

Politistasjonssjef Ole Hortemo har i et eget brev i høringsrunden skrevet at alle som har spurt om tillatelse til gatesalg har fått positivt svar.

Politiet har heller ikke registrert noen endring i antallet tiggere.