KRISTIANSAND: Flere hundre ungdommer var samlet til russetreff på Odderøya den siste lørdagen i oktober i fjor. Dagen etterpå anmeldte en jente et voldtektsforsøk til politiet. Etter at saken ble omtalt i Fædrelandsvennens nettavis, strømmet det inn med tips til politiet. De fleste tipsene gikk på en bestemt person; en 20 år gammel gutt som også var på russetreffet.

Fire dager etter russetreffet ble 20-åringen pågrepet og senere varetektsfengslet. Han satt i fire uker i varetekt, delvis også i isolasjon, før han ble løslatt.

Etter sju måneders etterforskning blir saken henlagt etter bevisets stilling.

— Straffesaken mot 20-åringen er henlagt, fordi politi og påtalemyndighet mener at beviskravet ikke er oppfylt, sier politiadvokat Ingrid Thorsen.

BEVISMANGEL: - Påtalemyndigheten henlegger voldtektsforsøket på grunn av manglende bevis, sier politiadvokat Ingrid Thorsen. Foto: Reidar Kollstad

20-åringens forsvarer, advokat Trond Wåland, sier at henleggelsesgrunnen kan bli påklaget.

— Vi vurderer å be om at saken skal henlegges fordi vi mener intet straffbart forhold foreligger, sier Wåland.

Rimelig tvil

— Vi skal legge til grunn samme beviskrav som gjelder for domstolenes vurdering av straffskyld. Dette innebærer blant annet at dersom det foreligger rimelig tvil, skal dette komme den siktede til gode. I denne saken er det gjennomført en meget omfattende etterforskning gjennom avhør og tekniske undersøkelser. Vi har snudd og vendt på alle steiner, understreker politiadvokaten.

— I voldtektssaker er det forklaringene fra den fornærmede og den mistenkte som er de sentrale bevis. Vitneforklaringer og andre bevis kan bidra til å avkrefte eller bekrefte hendelsesforløpet, også hvem som er gjerningsmannen. I denne saken benekter den siktede enhver befatning med kvinnen som anmeldte voldtektsforsøket. Hun har ikke fullt ut klart å gi opplysninger som kan identifisere gjerningsmannen, og det er heller ikke andre sentrale opplysninger som kan bidra til oppklaring av saken. Da er påtalemyndighetens konklusjon at saken må henlegges fordi mangelen på bevis fører til at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å gå videre med saken, sier politiadvokaten.

Glad for henleggelsen

FORSVAREREN: Advokat Trond Wåland sier at hans klient er glad for at saken blir henlagt. Foto: Torstein Øen

Advokat Trond Wåland sier at den tidligere siktede 20-åringen er glad for at politiet har henlagt saken.— Etterforskningen har tatt lang tid og har vært en stor belastning for min klient. Han har hele tiden samarbeidet med politiet, og sterkt understreket at han ikke har noe med voldtektsforsøket å gjøre. Det kan nå bli aktuelt å søke erstatning for urettmessig straffeforfølging, varetektsoppholdet og isolasjonen i varetekt. Samtidig vurderer vi å kreve oppreisningserstatning, sier advokat Wåland.