Overvekt og fedme er sterkt økende i Norge og i resten av verden. Også blant barn og unge i Norge har forekomsten av overvekt og fedme økt gradvis de siste 20-30 årene. Folkehelseinstituttets barnevekststudie fra 2010 viste at hvert femte norske åtteåring er overvektig.

— Årsakene til overvekt og fedme hos barn og unge er sammensatt. Endrede spisevaner og redusert fysisk aktivitet, spesielt hos ungdom, og økt stillesitting (TV, PC, etc) ansees som de viktigste faktorene, sier Samira Lekhal, overlege på seksjon for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

Fem kostholdsråd

Så hva gjør du for å unngå at barna dine blir overvektige eller får fedme?

Lekhal mener at det er viktig å begrense barnas skjermtid og oppfordre til aktivitet i hverdagen. Hun har disse fem enkle kostholdsrådene, basert på nasjonale råd:

  • Lær barna å spise regelmessige måltider - frokost, lunsj, middag og kveldsmat

  • Lær barna å spise grove kornprodukter

  • Lær barna å smake på ulike grønnsaker og frukter

  • Lær barna å drikke vann som tørstedrikk

  • Lær barna at godteri og kjeks ikke er en del av hverdagskostholdet

Pétur Benedikt Júlíusson har skrevet doktorgrad om overvekt og fedme hos norske barn, og er ansvarlig for behandlingen av barna på Poliklinikk for overvekt ved Haukeland Universitetssykehus. Han mener at foreldre bør være sitt ansvar bevisst når det gjelder hvilket kosthold og aktivitetsnivå barna skal ha.

— Med riktig grunnlag i barnealder, er mye gjort. Når vi behandler barn med overvekt, så ser vi at jo yngre barna er, desto lettere er det å behandle dem. Det er mye vanskeligere å behandle voksne, sier Júlíusson.

FÅR BEHANDLING: Dette bildet er tatt på Barneklinikken på Huddinge Sjukhus i Sverige, der de har behandlingstilbud for overvektige barn og ungdom. Foto: Snare, Knut

Mer utendørslek – mindre data og tv

Forskning viser at kostholdet har størst effekt for å unngå overvekt og fedme. Júlíusson har disse rådene til foreldre.

— Ikke la barna spise foran TV og data, unngå sukkerinneholdende brus, ikke lag for mye prosessert mat og ikke legg opp til spising mellom måltidene. Prøv også å få til at familien spiser sammen, slik at måltidet blir en sosial happening, sier legen og forskeren.

Et sunt og variert kosthold bør kombineres med en aktiv hverdag. Júlíusson mener det bør oppfordres til mer ikke-organisert aktivitet ute.

— Selv om mange trener organisert, så er det mindre spontan utendørsaktivitet. Sørg for at barna har god tradisjon med å leke ute og begrens den passive innendørsaktiviteten. Forskning viser at jo mer man ser på TV, og om man har TV på barnerommet, desto større fare for overvekt. Dessuten - la dem gå til og fra skolen, sier Júlíusson.

BMI på barn

Hva gjør man hvis barnet allerede er blitt overvektig eller har fått fedme?

— Ved spørsmål om vekt og vektutvikling, ta kontakt med helsesøster eller fastlege. Ved måling av høyde og vekt kan fagpersoner vurdere om ditt barn har overvekt eller fedme, sier Samira Lekhal.

Om barnet er normalvektig, overvektig, har fedme eller sykelig fedme, bestemmes ut fra barnets BMI. Det beregnes på samme måte som hos voksne, men sees også i forhold til barnets kjønn og alder. Helsedirektoratets retningslinjer for veiing og måling av barn bestemmer hvilken kategori barnet befinner seg i. Dersom du lurer på om barnet ditt er overvektig, må du se på barnet over tid - ikke om det legger på seg litt et par måneder.

I prinsippet skal ikke barn slankes. Men Júlíusson mener at barn og ungdommer med fedme som regel må gå ned noe i vekt for å optimalisere sin vektssituasjon.

— For yngre barn er målet vanligvis å holde vekten, så vokser de i høyden og vekt-mot-høyde forholdet blir derfor forbedret, sier Júlíusson

Økt risiko for følgesykdommer

Hva er risikoen ved å være overvektig som barn?

— Overvekt medfører økt risiko for følgesykdommer som f.eks forstadier til diabetes og diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettsykdommer og kreft. Overvekt er også relatert til økt grad av psykiske plager som angst og depresjon. Det er også vist at alvorlig fedme er relatert til fravær/frafall i skole og arbeidslivet. Nyere studier viser at en stor andel av overvektige ungdom allerede har utviklet en eller flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom som f.eks begynnenede diabetes, høye fettstoffer i blodet eller høyt blodtrykk. Det er også vist at relativt beskjeden vektreduksjon (5-10 %) og redusert grad av overvekt gir økt helse i form av redusert risikoprofil, sier Lekhal.

Hun forteller at overvekt hos foreldre gir økt risiko for overvekt hos barn. Overvekt i barne- og ungdomsår gir også økt sannsynlighet for å forbli overvektig som voksen.

- Ikke organiser for mye

Sosialantropolog Ellen M. Iveland Ersfjord ved Norsk senter for barneforskning har forsket på norske rehabiliteringsprosjekter av barnefedme. Prosjektene har brukt metoden PMTO (Parent management training, Oregon model), hvor hovedansvaret for familiens livsstilsendring legges på foreldrene. Hun mener metoden er et nyttig verktøy i behandling av barnefedme, men tror man med fordel kan involvere barna mer.

— PMTO tar utgangspunkt i det en vet om fastlåste og skadelige samspillmønstre og forsøker å erstatte disse med samspillsmønstre som fremmer samarbeid og positiv utvikling. Å overse negativ atferd og gi ros for positiv atferd er sentralt. Jeg observerte at flere av barna blomstret opp på grunn av positiv feedback og ros - og da ikke bare fra sin egen familie, men også for ros de fikk fra andre foreldre og rehabiliteringspersonell.Samtidig tror jeg man med fordel kan bruke – og utvikle, metoder for å involvere barn selv i rehabilitering. Det er ikke bare foreldre som kan være livsstilsendringsagenter, sier Ersfjord.

Hun er opptatt av å komme vekk fra tankegangen foreldrene har skylda.

— Til det er årsakene til den såkalte fedmeepidemien alt for komplekse. Kommunen, fylkeskommunen og stat kan også ta mer ansvar enn de gjør i dag. Man kan for eksempel satse mer på utvikling av et mindre bilsentrert liv, som gir grobunn for økt aktivitet i dagliglivet, for eksempel sykkelveier. Man bør jobbe for å utvikle gode, kvalitetssikrede tilbud lokalt til barn som sliter med fedme, gjerne i samarbeid med frivillige organisasjoner som for eksempel Turistforeningen og Norges Jeger og fiskeforbund. Helsesøstre gjør også en viktig jobb, og bør styrkes i sitt arbeid, sier Ersfjord.

Hun tror også at det kan være en fordel for foreldre og skole å ikke organisere for mange fysiske aktiviteter for barna.

— Vi voksne bør spørre oss selv om vi gjør ting på barns premisser – eller på våre egne. Det skal være gøy å være aktiv, og av og til organiserer vi kanskje litt mye? Jeg mener at vi kan alle være folkehelsearbeidere, sier Ersfjord.