NTB

Stor markering på Rådhusplassen mandag kveld etter masseskytingen

Folk har lagt ned blomster og Pride-flagg etter det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd på utsiden av Per på hjørnet og London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Den skeive bevegelsen holder en stor solidaritetsmarkering på Rådhusplassen mandag kveld etter skytingen i Oslo natt til lørdag.

Markeringen vil skje klokka 19.30, og det vil bli musikalske innslag og taler, melder NRK. Markeringen er godkjent av politiet.

Etter skytingen natt til lørdag, der to personer ble drept og 21 personer ble skadd, ble årets Pride-parade i Oslo avlyst. Avlysningen skjedde etter blant annet råd fra politiet.

Likevel dannet det seg et spontant Pride-tog på Grønland lørdag ettermiddag. I toget ble det ropt «we’re here, we’re queer, we won’t disappear».

Lederen i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, sier til kanalen at hele den skeive bevegelsen har samlet seg og hatt møter i dag, og at de vil holde en solidaritetsmarkering mandag på Rådhusplassen.

– Arrangementet på Rådhusplassen skjer fordi den skeive bevegelsen har et behov for å samles og for å vise at vi står sammen etter de tragiske hendelsene natt til lørdag, skriver Oslo Pride i en pressemelding.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Økokrim-ansatte flytter inn hos PST

Økokrim-ansatte flytter nå inn hos PST der de to politienhetene skal samarbeide om terrorfinansieringsspørsmål. Foto: Javad Parsa / NTB

Økokrim og PST inngår et nytt og enda tettere samarbeid for å avdekke og etterforske terrorfinansiering.

– Vi har jobbet tett med PST i mange år på finansetterretning, men nå ser vi et behov for å styrke dette samarbeidet, særlig på bakgrunn av tiden vi er inne i, med den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Derfor har vi besluttet å sette av noen ressurser for at disse miljøene skal jobbe fysisk sammen, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til Dagens Næringsliv.

Samarbeidet betyr at flere Økokrim-ansatte flytter inn hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Verken Økokrim eller PST vil si hvor mange personer som omfattes av den nye satsingen.

– Tanken er at hvis man sitter i samme bygg, så jobber man gjerne bedre. At man gjerne har ulik tilnærming til problemstillingene, gjør også at vi får en bedre samlet kompetanse, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe.

Samarbeidet kom i stand før masseskytingen i Oslo natt til lørdag. Hendelsen etterforskes som et terrorangrep.

– Vårt samarbeid gjelder først og fremst terrorfinansieringsspørsmål, men det betyr ikke at disse miljøene ikke har betydning for arbeidet med å avdekke trusler knyttet til situasjonen i Ukraina som treffer Norge, sier Lønseth.

NTB

Bistandsadvokat etter Oslo-skytingen: – Sorgreaksjonen har kommet i dag

Folk har lagt ned blomster og pride-flagg etter det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Bistandsadvokatene til de etterlatte etter skytingen i Oslo, sier at de har formidlet et ønske om ro den første tiden.

– Jeg har vært i kontakt med dem i dag. Det jeg kan si er at hele dagen i går gikk med til praktiske ting og kontakt med politiet. Sorgreaksjonen har kommet først i dag, sier Per Ivar Hessen til NTB søndag ettermiddag.

Han er bistandsadvokat for de etterlatte etter mannen i 60-årene som ble drept i masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

– De ønsker nå størst mulig ro, og har anmodet meg om å ikke kommentere noe ut over det, sier han.

Også Brit Kjelleberg, som er bistandsadvokat for de etterlatte til mannen i 50-årene som ble drept, sier at de etterlatte ønsker ro.

– De ønsker ikke å formidle noe til pressen nå. Det er så kort tid siden dette har skjedd, sier Kjelleberg.

Bærum kommune bekreftet lørdag kveld til Budstikka at begge de drepte var bosatt i Bærum. Politiet har så langt ikke gått ut med navnene på de to drepte.

NTB

Politiet har dannet seg et bilde av hva terrorsiktede gjorde før masseskytingen

Politiadvokat Børge Enoksen møter pressen søndag i forbindelse med skytingen mot flere utesteder natt til lørdag. To personer ble drept og 21 personer skadd under skytingen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oslo-politiet har dannet seg et bilde av hva mannen som er siktet for masseskytingen, gjorde før han kom til åstedet natt til lørdag.

Et sentralt spørsmål for politiet er hvordan terrorsiktede Zaniar Matapour (42) kom seg til CJ Hambro plass i Oslo. Der la han fra seg en bag og plukket opp et våpen i 1.14-tida før han begynte å skyte mot folk på utestedet Per på hjørnet.

– Vi er opptatt av å kartlegge bevegelsene hans den kvelden og natta. Vi har et bilde av det, men vi oppfordrer folk til å komme med tips, sier politiadvokat Børge Enoksen til NTB.

– Vet dere hva han gjorde tidligere på fredagen?

– Vi har oversikt over det, men jeg kan ikke gå i detalj på det nå, sier Enoksen.

– Vi gjennomfører masse avhør, gjennomgår digitale beslag og vi innhenter forskjellig video. Det er et grundig arbeid, og i en sånn type sak kan vi gå flere år tilbake for å avdekke handlingsmønsteret, sier politiadvokaten.

NTB

Politiet håper pride kan arrangeres så fort som mulig

Visepolitimester Cecilie Lilaas-Skari møter pressen søndag i forbindelse med skytingen mot flere utesteder natt til lørdag. To personer ble drept og 21 personer skadet under skytingen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er et ønske om at prideparaden som ble avlyst lørdag, kan arrangeres så fort som mulig, sier visepolitimesteren i Oslo.

– Vi håper det kan skje så fort som mulig, men vi er helt avhengig av å få oversikt over situasjonen og en endring i det trusselnivået vi har nå, sier visepolitimester Cecilie Lilaas-Skari til NTB.

– Vi er i god dialog med arrangøren om ulike former for samarbeid, men akkurat tidspunktet for når de ønsker å arrangere dette på nytt, har vi ikke klarhet i. Det er noe vi vil vurdere så fort de har det klart. Jeg tror de også er avhengig av å se at situasjonen er normalisert før de går ut med en ny dato, sier visepolitimesteren.

Hun sier videre at hun forstår at folk kan bli usikre når politiet sier at sikkerhetssituasjonen er uavklart, men at det ikke er noe som tyder på nye angrep.

– Det blir et budskap jeg forstår at ikke er så lett å forholde seg til. På den ene siden sier vi at man må være årvåkne og følge med, det er en uavklart situasjon som skaper usikkerhet. Men vi har heller ikke bedt folk være hjemme, vi har sagt at vi skal gjøre tiltak for å trygge byen på best mulig måte og det har vi gjort, sier Lilaas-Skari.

NTB

Elden: Politiet har ikke vist interesse for Bhatti i etterforskning av masseskytingen

Advokat John Christian Elden møter pressen utenfor politihuset i Oslo søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Selv om straffedømte Arfan Bhatti har blitt koblet til siktede for Oslo-skytingen, har politiet ikke tatt noen grep overfor ham, sier hans forsvarer.

Flere medier har skrevet at den terrorsiktede Zaniar Matapour (42) er blitt stoppet i en bil sammen med Arfan Bhatti. Bhatti er tidligere voldsdømt og er blitt koblet til ekstremistiske miljøer.

– Politiet har ikke utvist noen interesse for Bhatti, og han inngår ikke i saksdokumentene så langt jeg vet, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Han representerer Matapour nå og har tidligere vært Bhattis forsvarer.

– Det er kun mediene som har spekulert der foreløpig. Politiet prøver å finne ut om det overhodet ligger noe motiv bak skytingen, sier Elden.

NTB

Politiet vil ikke svare på om de har gått til aksjon mot flere i etterforskningen

Politiet vil ikke svare på spørsmål om de har ransaket adresser knyttet til flere enn den terrorsiktede mannen i etterforskningen av masseskytingen i Oslo.

Politiet har ransaket flere adresser som er knyttet til terrorsiktede Zaniar Matapour, mens Politiets sikkerhetstjeneste har uttalt at mannen var del av et nettverk.

– Det er ikke uvanlig at man i en sånn type etterforskning gjennomfører såkalt tredjemannsransaking for å finne bevis, men jeg kan ikke gå i detalj på hvilke steder vi har vært i denne saken, sier politiadvokat Børge Enoksen.

Han vil heller ikke svare på hvor mange som faktisk ble skuddskadd i angrepet.

– Det er selvfølgelig informasjon vi besitter, men jeg vil ikke gå i detalj her og nå på akkurat det, sier Enoksen.

NTB

Terrorsiktet er frisk nok til å sitte i fengsel

Den siktede 42-åringen etter masseskytingen i Oslo sentrum er etter helsesjekk funnet frisk nok til å sitte i ordinær varetekt.

Det har vært opplyst at Zaniar Matapour tidligere har hatt utfordringer med den psykiske helsen.

Under politiets pressekonferanse søndag ettermiddag opplyser politiadvokat Børge Enoksen at den siktede 42-åringen har vært gjennom helsesjekk etter pågripelsen.

– Han har hatt helsesjekk og er klarert for å sitte i politiets arrest, sier Enoksen.

– Han vil bli ført til et fengsel i dag, forteller politiadvokaten.

Mandag framstilles 42-åringen for varetekt. Men han har via sin advokat John Christian Elden sagt at han aksepterer at fengslingsspørsmålet bli avgjort ved såkalt kontorforretning, altså at det ikke blir gjennomført noe faktisk rettsmøte.

NTB

Oslopolitiet: Økt tilstedeværelse etter masskytingen

Oslo politidistrikt opplyser søndag at det har økt tilstedeværelse for å ha forebyggende, trygghetsskapende og avvergende innsats etter masseskytingen lørdag.

I en pressemelding søndag formiddag skriver politidistriktet at etterforskningen etter masseskytingen går for fullt.

– Hendelsen etterforskes ut fra flere hypoteser, herunder terror, skriver Oslo politidistrikt.

Om den økte tilstedeværelsen i bybildet skriver politidistriktet at det gjøres for å sørge for en sikker gjennomføring av arrangement, og for å ha en rask respons om noe skulle oppstå. Det vises til at selv om Oslo Pride ble avlyst, går andre arrangementer i byen som planlagt.

– Politiet anbefaler alle å ha lav terskel for å ta kontakt med politiet ved mistenkelige forhold, og oppfordrer til økt årvåkenhet og at det på arrangementer er fokus på sikkerhet og trygg gjennomføring fra arrangørens side, går det fram av pressemeldingen.

NTB

Elden: Politiet sa de ville godta avhør av terrorsiktede uten opptak, men snudde

Advokat John Christian Elden forsvarer den terrorsiktede mannen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Den terrorsiktede mannen vil fortsatt ikke la seg avhøre om masseskytingen i Oslo. Ifølge hans forsvarer er situasjonen fastlåst.

Søndag forsøkte politiet å gjennomføre et avhør av terrorsiktede Zaniar Matapour (42), men det ble avbrutt etter en drøy halvtime. Forsvarer John Christian Elden sier at politiet forsøkte å overtale ham til å la seg avhøre uten at det ble gjort opptak.

Mannen ønsker ikke å la seg avhøre så lenge politiet gjør opptak med video og lyd. Han avbrøt et avhør også lørdag med samme begrunnelse. Samtidig sier politiet at de ikke ønsker å vike fra disse prinsippene.

– Politiet sa til ham i går at de kunne ta avhør uten video, men i dag sa de at noen sjefer hadde overprøvd dem, og at det ikke var mulig, sier Elden til NTB.

– Fastlåst

– De ville da ikke gjennomføre avhør nå, og siktede er fortsatt redd for å bli manipulert, og avslo å forklare seg. Det er en fastlåst situasjon, sier Elden.

Politiet fikk på en pressekonferanse søndag flere spørsmål om de er villige til å gå bort fra normale prinsipper for å få gjennomført et avhør av mannen.

– Vi respekterer hans rett til ikke å avgi forklaring, det er en grunnleggende rettighet han har. Samtidig er det viktig for oss å holde oss til våre regler og holde rettssikkerheten høyt, sier politiadvokat Børge Enoksen.

Siktelsen ikke svekket

Den siktede mannen fikk søndag lese siktelsen mot seg, men ellers kom de ikke lenger. Ettersom han ikke vil la seg avhøre, har han heller ikke sagt noe om hvordan han stiller seg til siktelsen.

Elden understreker igjen at det er for tidlig å si noe om et mulig motiv i saken. Politiet opplyser på sin side at terrorsiktelsen ikke er svekket, men at det kan være en kombinasjon av flere motiver som ligger bak.

Matapour tok livet av to menn og skadd 21 da han skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London, som er Oslos mest kjente pub i det skeive miljøet.

NTB

Terrorrammet utested i Oslo vil åpne igjen søndag

Folk har lagt ned blomster og regnbueflagg etter at det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd i sentrum av Oslo. Utestedet Per på hjørnet, som ligger like i nærheten, planlegger å åpne igjen søndag. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Puben Per på hjørnet, der terrorangrepet startet natt til lørdag, ønsker å åpne dørene igjen allerede søndag, skriver Dagbladet.

To stamkunder ble drept her natt til lørdag, opplyser utestedet til avisen.

Også Herr Nilsen, som ligger i samme bygg, har fått tillatelse av politiet til å åpne søndag etter at de krimtekniske undersøkelsene var ferdig.

Lørdag kveld ble politisperringen flyttet nærmere åstedene, og det var fortsatt mange folk som la ned blomster på stedet.

Ifølge Dagbladet startet de ansatte på Per på hjørnet med å feie bort store mengder glasskår og rydde endevendte bord og stoler.

To menn i 50- og 60-årene ble drept da 42 år gamle Zaniar Matapour ved 1.14-tiden natt til lørdag avfyrte en rekke skudd mot mennesker her og utenfor London pub. Sistnevnte er et populært møtested for det skeive miljøet i Oslo.

(NTB)

NTB

PST: Kan ha feilvurdert Matapour

Fungerende PST-sjef Roger Berg åpner for at de kan ha feilvurdert mannen som skjøt utenfor London pub i Oslo natt til lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB

– Ettertiden vil vise om vi har glippet på informasjon eller om vi burde hatt informasjon om dette, sier PST-sjef Roger Berg.

– Vi hadde ikke noen bekymring om at denne personen skulle begå det han gjorde i går. Snarere tvert imot, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til VG.

PST sa på en pressekonferanse lørdag at de i mai hadde en samtale med Zaniar Matapour, som er siktet for å ha drept to menn utenfor London pub i Oslo natt til lørdag. PSTs samtale med Matapour var «i forbindelse med at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam».

– Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil, sier Berg.

Han viser til den islamfiendtlige organisasjonen Sians koranbrenninger i april som bakgrunnen for bekymringssamtalen.

Berg sier at de «alltid har bekymringer rundt store arrangementer», men at de ikke har hatt konkrete bekymringer som gjorde at de kunne pågripe noen.

– Ettertiden vil vise om vi har glippet på informasjon eller om vi burde hatt informasjon om dette. Om det er en etterretningssvikt eller noe lignende. Det vil vi se i ettertid. Det er vi også interessert i å finne ut av selv, for å jobbe best mulig framover, sier Berg.

NTB

Elden: – Ikke overbevist om at det er noe motiv for handlingen

John Christian Elden, som forsvarer mannen som er siktet for å ha drept to personer i Oslo lørdag, sier at det foreløpig ikke er klarlagt noe motiv.

– Jeg er slett ikke overbevist om at det er noe motiv for handlingen. Det er ikke noe som ligger i hans forklaringer så langt som tilsier at det er noe bestemt motiv, så jeg vil advare mot å spekulere i om dette er knyttet opp mot situasjoner i Oslo eller noe annet. Det må etterforskningen vise, sier Elden til NRK.

Zaniar Matapour er siktet for å ha skutt og drept to menn utenfor London pub, som er populær blant homofile, natt til lørdag. Mange mennesker var samlet på stedet i forbindelse med Pride-markeringen denne uka.

42 år gamle Matapour avbrøt avhøret med politiet lørdag.

NTB

Avhøret med terrorsiktet 42-åring avbrutt – fremstilles for varetekt trolig på mandag

Oslo 20220625. Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre besøker åstedet for skytingen ved London pub som skjedde natt til lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Zaniar Matapour, som er siktet etter skytingen utenfor London pub i Oslo, avbrøt det første avhøret lørdag.

Politiet etterforsker angrepet som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Matapour har vært kjent for PST siden 2015 i forbindelse med at han skal ha blitt radikalisert.

Matapour ble pågrepet klokken 01.19 etter at sivile løp etter mannen og bidro til å få kontroll på ham.

Han er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn.

Matapour møtte lørdag ettermiddag i avhør, men avhøret ble avbrutt etter kort tid.

Ifølge mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, var årsaken at han er skeptisk til politiet, og at han er redd for at politiet vil manipulere avhøret, skriver Dagbladet.

– Han er ikke foreholdt siktelsen av politiet eller bedt om å ta stilling til den ennå. Det vil skje i forbindelse med eventuelle fortsatte avhør, sier Elden til NRK.

Siktede blir trolig fremstilt for varetektsfengsling på mandag.

NTB

Stoltenberg dypt bedrøvet etter skytingen i Oslo

Nato-sjef Jens Stoltenberg er berørt av skytingen i Oslo. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Nato-sjef Jens Stoltenberg er i sorg etter skytingen i hjembyen Oslo.

– Dypt bedrøvet av skytingen i Oslo, hovedstaden i vårt allierte Norge og min hjemby, skriver Stoltenberg på Twitter lørdag kveld.

– Vi har alle rett til å elske og bli elsket. Våre frie og åpne samfunn må beskyttes. Nato vil fortsette å stå opp mot ekstremisme og terrorisme i alle dens former og manifestasjoner, skriver Nato-sjefen videre.

Margrethe Saga

Støttemarkering i Lillesand

Flere møtte opp på en spontan markering i Lillesand lørdag. Foto: Espen Lia

Lørdag ettermiddag ble det arrangert en spontan støttemarkering etter skyteepisoden i Oslo, blant annet i regi av Lillesand Pride.

– Det ble veldig fint, sier Heidi Solheim, en av initiativtakerne.

Også i Kristiansand planlegges det en støttemarkering. Denne vil trolig holdes en av de nærmeste dagene.

NTB

Gjerningsmannens våpen var uregistrerte

Politimester Beate Gangås (t.v.) og politiadvokat Børge Enoksen møter pressen i forbindelse med skytingen natt til lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Begge våpnene som ble brukt av gjerningsmannen, var uregistrert.

Politiet har tatt beslag i to våpen som gjerningsmannen var i besittelse av. Det dreier seg om et håndvåpen og et automatvåpen. Ifølge politiet er begge våpnene av eldre type.

– Disse våpnene er ikke registrert. Vi har ikke noe informasjon om hvem som har hatt hånd om dem tidligere. Det er selvfølgelig noe vi forsøker å avdekke, sier politiadvokat Børge Enoksen

Han oppfordrer folk som var i nærheten, til å gi beskjed dersom de har tips i saken. Det er allerede sikret en god del videomateriale fra området.

Skytingen startet i 1.15-tida da gjerningsmannen kom til utestedet Per på hjørnet i nærheten av Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok opp et våpen fra en bag og begynte å skyte.

NTB

Kronprinspar og statsminister deltar i direktesendt sørgegudstjeneste

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit la lørdag ned blomster ved åstedet for skytingen. Søndag deltar de i en sørgegudstjeneste i Oslo domkirke, sammen med flere andre samfunnstopper. Foto: Javad Parsa / NTB

Kronprinsparet og statsministeren deltar i sørgegudstjeneste søndag i Oslo domkirke. Hele gudstjenesten sendes direkte på NRK.

Gudstjenesten vil bære preg av terrorangrepet natt til lørdag med forbønn for alle som er rammet, pårørende, skadde og alle skeive som lever i frykt, opplyser Kirken i en pressemelding.

– Kirken fordømmer det grusomme terrorangrepet som rammet natt til lørdag. Oslo er i sorg og hele landet er preget av angrepet som særlig rammet skeive som var samlet for å feire pride, sier preses Olav Fykse Tveit.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum understreker at angrepet ryster hele samfunnet.

– Vi står sammen med alle som er i sorg, dem som er skadd, deres pårørende og alle som nå er redde for å være den de er. De av oss som er skeive, må få oppleve støtte og solidaritet fra oss alle, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Gudstjenesten ledes av preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit.

NTB

Siktede etter Oslo-skytingen fremstilles for varetektsfengsling – trolig mandag

Politimester Beate Gangås og politiadvokat Børge Enoksen på lørdagens pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Masseskytingen kostet to menneskeliv. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Zaniar Matapour, som er siktet for masseskytingen i Oslo, blir som ventet fremstilt på varetekt. Fengslingsmøtet finner trolig sted mandag.

Det uttalte politiadvokat Børge Enoksen lørdag ettermiddag.

Det var ventet at fengslingsmøtet vil finne sted enten søndag eller mandag. Fra pågripelse til fremstilling skal det normalt ikke gå mer enn 48 timer.

Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen ved flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd. PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Matapour ble avhørt for første gang lørdag, men avbrøt avhøret. Årsaken er at han er skeptisk til politiet og redd for at politiet vil manipulere avhøret, skriver NRK.

– Han er ikke foreholdt siktelsen av politiet eller bedt om å ta stilling til den ennå. Det vil skje i forbindelse med eventuelle fortsatte avhør, sier forsvarer John Christian Elden.

NTB

Påtalemyndigheten vil undersøke om den terrorsiktede er tilregnelig

Masseskytingen i Oslo sentrum kostet to menneskeliv. Foto: Javad Parsa / NTB

Det skal gjennomføres en judisiell observasjon av Zaniar Matapour som er siktet for masseskytingen i Oslo.

42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen ved flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd. PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

Også Oslo-politiet har tidligere sagt at spørsmålet om psykiatri er blant hypotesene som etterforskerne vil avklare.

– Jeg rakk så vidt å se på de sakene han har, og jeg fant ikke noe i de sakene, men vi må gå grundig inn i dette og hans sykdomshistorikk, hvis han har noe. Men det er ikke jeg kjent med nå, sier etterforskningsleder Christian Hatlo.

Judisiell observasjon tar sikte på å avklare om en siktet er strafferettslig tilregnelig og/eller om vedkommende oppfyller vilkårene for forvaring