KLEM: ?Også en klem på den andre siden, sa Kristian Tønnessen etter å ha fått overrakt en gave fra justisminister Grete Faremo. Foto: Hans Jacob Brekke

LILLESAND: — Jeg har kun vært med på å feire én person for 80 års medlemskap i Arbeiderpartiet tidligere, og det var Håkon Lie. Det sier en del, fortalte justisminister Grete Faremo til 99-åringen fra Lillesand før hun overrakte et maleri av Youngstorget.

Onsdag morgen var hun gjest ved frokostbordet til Kristian Tønnessen på Lofthus i Lillesand. Tønnessen ble medlem i Arbeiderpartiet som 19-åring, i 1932. Siden den gang har han vært et særdeles trofast medlem i Lillesand Arbeiderparti.

26 år i kommunestyret

I løpet av sin politiske karriere har han blant annet vært medlem av kommunestyret i 26 år, med 12 år i formannskapet. Han har også vært varaordfører i Lillesand.

— Jeg har aldri vurdert å bytte parti. Det har vært stort å være medlem i Arbeiderpartiet og arbeide for viktige saker jeg har vært opptatt av, sier Tønnessen.

I 1994 ble veteranen utnevnt til æresmedlem i Ap. Da han tidligere i år passerte 80 år som medlem, fikk han ønske seg en statsråd på besøk. For Tønnessen var valget enkelt.

Ønsket seg Faremo

— Jeg var ikke i tvil om at jeg ville velge Grete Faremo. Jeg har møtt henne flere ganger og kjente hennes far. Hun er en drivende god politiker, sier 99-åringen.

Justisministeren selv var heller ikke i tvil om at hun ville takke ja til invitasjonen.

— Kristian Tønnessen er en enestående representant for vårt parti og også for hans generasjon. Det er denne generasjonen som har tatt de tyngste takene, for at vi har fått den velferdsstaten vi har i dag, sier hun til Fædrelandevennen.

En av 99-åringens viktigste saker i Lillesand var utbyggingen av Dovreheimen dagsenter. Tønnessen var avgjørende for at dette tilbudet kom på plass.

Etterlyser samarbeid

Under frokosten kom historiene fra hans lange liv på løpende bånd. Og den erfarne politikeren kom med noen formaninger til sine yngre partifeller.

— Når det kom vanskelige saker i kommunestyret under Gauslaa (Noan Christian Gauslaa, ordfører i Lillesand fra 1907 - 1937, red. anm.), sa han at vi fikk løse saken rundt kaffebordet. Vi var mer samlet for kommunens beste den gangen, på tvers av partigrensene. I stedet for all splittelsen, bør dere heller jobbe mer sammen, sa Tønnessen.

Faremo sang

Lillesanderen mimret også tilbake til det forrige møtet med Faremo i 1993. Faremo var også da justisminister, og under samlingen i Lillesand sang hun "Sommerfugl i vinterland" for Tønnessen.

Det ble ingen reprise av den opptredenen onsdag morgen, men lillesanderen var likevel strålende fornøyd med besøket fra hovedstaden.

— Jeg hadde ikke en gang drømt om at det skulle bli så mye stas rundt denne markeringen, sier han.

— Dette var en veldig rørende og god samling. Kristian Tønnessen er en flott mann, sier Grete Faremo etter frokosten.

Justisminister Grete Faremo er hovedsakelig på Sørlandet i anledning Arendalsuka. Onsdag ettermiddag skal hun holde foredrag i Arendal under temaet "Nasjonal beredskap i en sårbar tid".