EKSTRA ETASJE: Slik har eierne illustrert ønsket om en ekstra etasje mellom bankhjørnet og det ruvende Hotel Norge til venstre. Hillegarn AS vil over ferien fremme en søknad for politisk behandling. Foto: ARKITEKTKONTORET SØR
TAKTERRASSE: Utenfor restauranten i andre etasje, planlegges uteservering med utsikt over Markens. På andre siden blir det tilsvarende takterrasse ut mot Dronningens gate. Foto: Vegard Damsgaard
RESTAURANT: I andre etasje planlegges ny restaurant, med adskillig takhøyde. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: «Banken mellom søylene» ble reist i 1897. — Dette er jo byens flotteste hjørne, og et altfor fint bygg til å være så anonymt, mener Roy Gundersen.

Sammen med sin kjente investorfetter, Kurt Mosvold, har han hatt et skarpt blikk til bygget i årevis. Men de er slett ikke de eneste som har rettet fokus mot Kvadraturens kanskje mest kjente hjørnebygning:

— Hver gang det legger til et cruiseskip i byen, står 20-30 personer og fotograferer her, hevder Gundersen.

Bankkjelleren

Før jul kjøpte eiendomsselskapet deres, Hillegarn AS, Markensgate 11 for drøyt 45 millioner, etter at flere selskaper tilhørende tidligere eier, Alf Flørnes, gikk konkurs.

Lokalet der Privatbanken betjente byens mer eller mindre pengesterke borgere, ble kjøpt av Flørnes for ni millioner kroner på midten av 90-tallet. I første etasje har hurtigmatkjeden McDonald's akkurat startet på en ny, tiårig leiekontrakt. De har opsjon på ytterligere 20 år, og ingenting tyder på at de vil flytte ut. Nå har de nye eierne bestemt seg for å oppgradere for minst ti millioner kroner:

• Hele fasaden skal rengjøres, flikkes på, males og lyssettes.

• I underetasjen blir det selskapslokaler, kalt Bankkjelleren. Den innredes og utsmykkes i tett samarbeid med billedkunstner Kjell Nupen, og får sitteplass til 60-80 personer.

• I andre etasje planlegges restaurant med utendørs servering og utsikt over både Markens og Dronningens gate.

Én etasje opp

Mellom bankhjørnet og Hotel Norge ligger den gamle vaktmesterboligen i to etasjer. Her vil eierne plusse på en etasje med kontorer.

— Gavlveggen mot hotellet er veldig lite pen. Når vi ser hva de har fått lov til på Ernst hotell, mener vi at vi kan kopiere bygget opp én etasje, så lenge det gjøres estetisk riktig, sier Roy Gundersen.

Arkitekten har også skissert en ekstra etasje kloss inntil bankhjørnet, men her blir det trolig takterrasse i stedet. Byantikvaren er ikke nådig mot økt byggehøyde, og har skrevet en negativ uttalelse til arkitekten.

"Verneverdien er såpass høy at bygger du én etasje til på fløyene, svekker det byggets egenart", mener konstituert byantikvar, Arne Bulie. Bulie mener bygningers autentisitet og historiske verdi går foran behovet for å tildekke gavlvegger. Han har drøftet saken med fylkeskonservatorens kontor. Fylkeskonservatoren, Frans-Arne Stylegar, sier at han ikke har vurdert saken ennå, men at løsningen på Ernst hotell er «helt ok».

— At dette er en viktig bygning for Kvadraturen vil de aller fleste være enige i. Men hvor lista skal ligge, vet jeg ikke riktig ennå, uttaler Stylegar.