FARSUND: — Det er vanskelig å ikke kunne slippe tankene, historiene og følelsene fra det jeg har sett. Men man har ulike metoder for å roe ned og tenke på noe annet. Jeg drar gjerne på ferie hit til Farsund, sier Martin Suvatne og stirrer alvorlig ut fra verandaen og ned på den lille kystbyen.

Her har han brukt tiden til å være med familien, få besøk av venner og slappe av. Men fredag skal han ned igjen til Jordan. Ned til sin svært krevende jobb.

— Det gir meg en mening å gjøre en forskjell, og å se med egne øyne at noe skjer. Det å stoppe krigen føles håpløst. Men vår jobb føles alltid riktig. Vi hjelper mennesker som er på flukt, sier han.

1,8 millioner syrere er på flukt

Det siste halvåret har Suvatne ledet Flyktningehjelpens arbeid med å bygge leirer for syriske flyktninger i Jordan. Som en konsekvens av situasjonen i Syria er over 1,8 millioner syrere på flukt i nabolandene Libanon, Irak, Tyrkia og Jordan. Han har nå avsluttet byggingen av en leir som kan ta i mot rundt 100.000 flyktninger. Snart åpner de en ny leir som har kapasitet til opp mot 130.000 mennesker.

— Det bor omtrent like mange mennesker i Jordan som i Norge, og til nå har de tatt i mot rundt en halv million flyktninger. Noen dager har mellom 4000 og 5000 mennesker ankommet leiren, og da skal samtlige få den hjelpen de trenger. Dette kalles gjerne frivillig arbeid, men det er egentlig svært profesjonelt i alle ledd. Det er snakk om store penger, mange ansatte og mye ansvar.

I AKSJON: Her ser vi Suvatne under arbeid i Jordan, der han nå jobber med å bygge en leir som kan ta rundt 130.000 flyktninger. Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Opprinnelig sivilarkitekt

Suvatne har jobbet for Flyktningehjelpen siden 2008, men har arbeidet innen humanitært arbeid fra han var ung. Opprinnelig er han fra Tyskland, men da han fikk en kone fra Kristiansand flyttet de etter hvert til Norge.

— Jeg er opprinnelig sivilarkitekt og jobbet med byplanlegging. Men da jeg var ute i verden på utveksling, oppdaget jeg alle utfordringene som finnes i andre land. Slik begynte interessen for humanitært arbeid.

20 timer i døgnet

Flyktningeleirene ligger på grensen mellom Jordan og Syria. Her får mennesker mat, tepper, vann og et slags tak over hodet.

— Alle teltene der har vi bygget selv. Over 60.000 telt. Men i den nye leiren kan vi ikke bygge telt på grunn av værforholdene, som til tider er krevende. Dette er jo midt i ørkenen med opp mot 48 grader i skyggen og en vindhastighet på rundt 80 kilometer i timen, forteller Suvatne og innrømmer at han gjerne jobber 20 timer i døgnet når han først er i Jordan.

— Men hvis man har en slik jobb er det å kunne klare å slappe av noe av det aller viktigste, Jeg er nødt til det for å kunne gjøre en god jobb. Man ser mye vondt, med mennesker som har opplevd krig, mistet noen som stod dem nær og er på flukt. Men så legger man også merke til smilene vi skaper når mennesker får et sted å være, et teppe, mat og noe å drikke. Det betyr også mye.

Han innrømmer at han til tider har opplevd skumle situasjoner på jobb.

— Jeg har opplevd noen situasjoner. Men vi har faste, profesjonelle evakueringsrutiner i leiren. Det er en jobb, dette også.