PROFESSORER: Nå er Esben Esther Pirelli Benestad (t.v.) og Elsa Almås blitt professorer. Foto: Kjartan Bjelland

GRIMSTAD: — Det er litt uvirkelig at det endelig har gått gjennom. Jeg vet det kommer til å medfører enda mer arbeid, men det er fryktelig moro, sier Elsa Almås til Fædrelandsvennen.

Professorstaben utvides

I går ble det kjent at Grimstad-paret er utnevnt til professorer i sexologi. Dermed tredobles sex-professorstaben i Europa. Fra før av har en professor ved Universitetet i Leuwen i Belgia vært alene om tittelen. Nå har han fått to professor-kollegaer fra Norge.

— Det er en stor anerkjennelse å få bli professor i faget. Det føles godt, selvfølgelig. Vi har jobbet systematisk for dette i mange år. Ekstra godt gjør det nok fordi det ikke er det letteste faget å jobbe med. Det er mye useriøsitet innen faget. Jeg håper denne utnevnelsen kan være med på å løfte posisjonen til sexologifaget. At en internasjonal komité har gjort vurderingen, gir en stor styrke i ryggen, sier Elsa Almås.

Vil ha master

Psykolog Elsa Almås og lege Esben Esther Pirelli Benestad har i en årrekke undervist i sexologi ved Universitetet i Agder. Til nå har universitetet kun tilbudt sexologi som etterutdanning. Nå ønsker UiA å tilby mastergrad innen faget, og utnevnelsen av Benestad og Almås som professorer er et viktig skritt i den retningen.

— Det betyr at universitetet kan jobbe videre med å få mastergrad i sexologi. Dessuten håper vi at denne anerkjennelsen vil få mer vitenskapelighet inn i faget. Forhåpentligvis får vi mer tid og motiviasjon til å forske selv. Vi er klinikere primært, så vi vil også ha det kliniske perspektivet inn i forskning, sier Almås.

Esben Esther Pirelli Benestad er strålende fornøyd med å kunne titulere seg som professor i sexologi og ser på utmerkelsen som et kvalitetsstempel.

- Morsomt

— Det oppleves veldig, veldig bra. Og så er det litt morsomt også. Det som driver oss er interessen for faget og det uvanlige mennesket. Og det å gjøre det litt lettere å være til. Så kommer dette nærmest som en bivirkning, sier Pirelli Benestad.

Grimstadlegen gleder seg til å jobbe med å få mastergrad til UiA.

— Da vi satte oss ned for å se på muligheten for å få mastergrad, så skannet vi hele Skandinavia for å finne ut om det var professoremner til studiet. Da sa instituttstyrer Tor-Ivar Karlsen plutselig, "Har ikke dere gjort ganske mye da". Jo, vi har jo det svarte jeg. Så fant vi fram cv-ene våre og så at vi hadde en ganske så massiv akademisk produksjon bak oss, sier Pirelli Benestad.

Skeptiske kolleger

I likhet med Almås mener Pirelli Benestad at sexologistudiet har hatt problemer med å få anerkjennelse i det akademiske miljøet. Nå håper han studiet går inn i en ny tidsepoke.

— Dette bidrar til at folk skjønner at sexologi er et seriøst fag. Det er nok fremdeles en og annen kollega som mener dette ikke er et fag og noe som tilhører kammerset. Men sånn er det ikke, og dette er en manifestasjon på det, sier Pirelli Benestad.

- Svært gledelig

— Det er svært gledelig at universitetet får enda flere med professorkompetanse, sier rektor ved Universitetet i Agder, Torunn Lauvdal.

UiA har de siste dagene måtte tåle kritikk i fra Næringslivets Hovedorganisasjon som mener universitet ikke satser på den kompetansen som næringslivet lokalt trenger.

Lauvdal mener det blir helt meningsløst å trekke sexologistudiet inn i den sammenheng.

— Dette er et studie som ble etablert for mange år siden. Det har vist at det dekker et nasjonalt behov. Det er ingenting å diskutere nå, sier Lauvdal.