MANDAL: — Dette vil aldri kunne gå i lille Mandal. Kanskje det vil gå bra i fire uker midt på sommeren, men hva skal de gjøre om vinteren, spør Hamid Parsa, mens han diskuterer med vennene Mohsen Berigi og Bahman Khalili.

Parsa har bodd i Mandal de siste ti årene. Han mener at turistene som kommer til Mandal allerede har mange alternative overnattingssteder.

— Vi har egentlig ikke bruk for ett nytt hotell her. Det finnes mange overnattingssteder allerede. Som Sjøsanden og Solborg Hotell. Mange av turistene som kommer i dag, er enten på fisketur eller så har de med seg bobil, mener Parsa.

Kritiske: Hamid Parsa (t.v) har bodd i Mandal i ti år. Han kan ikke skjønne at det skal være behov for et gigantisk hotell i byen med 15.000 innbyggere. Her er han på kafé sammen med vennene Mohsen Barigi og Bahman Khalili. Foto: Espen Sand

— By med karakter

Malmø Utvikling er i forhandlinger med Nordic Choice Hotels om å drive et nytt hotell i Mandal. Arkitektene til hotellkjeden har laget et forslag til utforming av hotell, et forslag som har gitt mange reaksjoner både blant lokalbefolkningen og politikerne. Hotellskissene viser et bygg på 13 etasjer som strekker seg opp mot 40 meter i høyden. Arkitekt Reiulf Ramstad mener at byen fortjener et signalbygg.

— Mandal er en by med karakter. På den ene siden en typisk sørlandsby med hvit trehusbebyggelse, og så har byen en markant industrihistorie. Vi ønsker å tegne et signalbygg på Nedre Malmø som skal symbolisere den nye tiden på Malmø, og samtidig ha elementer av historien i seg, sier Ramstad.

Til tross for en høyde på 40 meter er politikerne i Mandal svært positive.

Delt syn i Ap

— Jeg er overbevist om at det vil være ulike meninger i Ap om et slikt hotell. Sånn umiddelbart må jeg si at jeg ønsker å gå for det. Skal vi ha et høybygg i Mandal så vil det mest naturlige være et hotell, sier Åse Lill Kimestad (Ap).

— En høyde på 40 meter er i grenseland, og synet mitt kan endre seg når jeg ser konsekvensene. Det vil nok bli en vanskelig avgjørelse, men førsteinntrykket er ok, legger Kimestad til.

Sven Seljom i Høyre mener hotellet er svært viktig for byen.

— Et hotell er en viktig institusjon for Mandal, og jeg er absolutt positiv til dette forslaget. Det er stort i forhold til resten av byen, men ikke avskrekkende, sier Seljom.

- Godt avisstoff

Ordfører Tore Askildsen (KrF) ønsket ikke å ytre sitt standpunkt.

— Jeg har ikke lyst til å ha noen synspunkter så tidlig i prosessen, men skjønner at det er godt avisstoff. Jeg trenger litt mer bakgrunnskunnskap for å gjøre meg opp en mening, sier ordføreren.

— Min umiddelbare mening er at jeg synes bygget ser utrolig kult og spennende ut, mener Stein Inge Dahn (V).

Alf Gottfred Møll (Frp) mener vi må legge til side den typiske skepsisen i en slik sak.

- En mastodont

— Hotellet er kjempefint. Det vil bli en spydspiss og en attraksjon. Vi må ikke være så redde for alt her i Mandal. Mange reiser til New York for å se på høyblokkene, men nå har vi sjansen til å få en her i Mandal. Jeg håper virkelig disse planene blir gjennomført, sier Møll.

Av de politikerne Fædrelandsvennen snakket med, var Morten Ekeland (SV) den mest kritiske.

— Størrelsen virker voldsom. Ut ifra bildene er selve bygget en mastodont som ikke ivaretar de estetiske kravene. Når det er sagt så trenger vi hotell i Mandal, hvor vi spesielt savner et skikkelig konferanselokale.

Tror på enkel søknadsprosess

Selv om sentrumsplanen sier at man ikke kan bygge høyere enn maksimalt 16 meter, tror Morten Ekeland (SV) at et hotell på 40 meter vil være enkelt å godkjenne.

— Denne saken har allerede fått en dispensasjon fra sentrumsplanen. Om jeg ikke husker feil så gjelder dispensasjonen opp til 43 meter i høyden. Det betyr at dette hotellet vil være kjempeenkelt å få godkjent, sier Ekeland.

Selv synes han det er trist at det kan bli en realitet.

— Vi (SV) var det eneste som stemte mot dispensasjonen, nettopp fordi vi ønsker å ivareta det estetiske i en flott by som Mandal, sier Ekeland.

Fem om hotellplanene:

Randi Andreassen (86), Mandal: - Det er grusomt. Tenk hvor mange som mister utsikten sol om dette hotellet bygges. Jeg reagerte med en gang jeg så bildet. Jeg håper lynet slår ned i hotellet. Foto: Espen Sand
Arne Pedersen (60), Mandal: - Det er helt vilt, og det passer ikke inn i det hele tatt. Jeg håper virkelig ikke det blir noe av denne bygningen, men de får gjøre som de vil. Foto: Espen Sand
Christin Moland (29), Mandal: - Jeg synes det er litt tøft, og skal man bygge hotell så må man begynne et sted. Det er greit med ett høyt bygg i byen. Foto: Espen Sand
Jane Helen Håland (39). Fra Stavanger, bor i Mandal: - Wow, det er jo litt som i Shanghai og New York. Jeg synes det er positivt at byen får et hotell, men dette blir veldig iøynefallende og ruvende. Foto: Espen Sand
Erik Økland (56), Mandal: - Først virket det litt høyt, men jeg synes planene er spennende. Det er godt noen tar tak i det, for vi trenger et hotell i Mandal. Foto: Espen Sand