KRISTIANSAND: — Jeg stemte for en måned siden. Vi var tre stykker. Vi fikk hvert vårt avlukke, men da vi leverte stemmeseddelen, ble konvolutten bare lagt i et skap. Ingen protokoll, ingen urne. De to damene snakket til og med sammen om hva de skulle gjøre med disse stemmene, sier Idland.

Nå har han sendt klagebrev til stemmestyret ved leder Arvid Grundekjøn, hvor han ber om bedre rutiner.

Marianne Tronstad er ansvarlig for valggjennomføringen i Kristiansand. Hun sier først til Fædrelandsvennen at alt har foregått riktig.

— Neste år vi vil bruke urne også ved tidligstemmene. Men regelverket rundt tidligstemming er mye enklere enn ved forhåndsstemming og på selve valgdagen, sier hun.

Tidligstemming er for de som ikke har anledning til å forhåndsstemme eller møte opp på valgdagen. Loven sier tidligstemming skal avvikles på enkleste måte.

— Vi gjennomførte tidligstemming i servicesenteret i kommunen. De 308 tidligstemmene ble lagt i et skap med tilsyn. Daglig ble skapet tømt og stemmene ble registrert på et kontor. Alle involverte har fått opplæring, sier Tronstad.

- Men i teorien kunne noen kastet en stemme eller to?

— Jeg er overbevist om at det ikke har skjedd. Stemmene var alltid under tilsyn av minst to personer, sier Tronstad.

I en e-post etter Fædrelandsvennens intervju innrømmer så Tronstad at rutinene ikke er fulgt etter valgforeskriftens paragraf 24a, ledd 4:

« (...) Etter at stemmeseddelen er stemplet legger velgeren denne selv i en stemmeseddelkonvolutt og limer denne igjen. (...) Stemmemottaker legger stemmeseddelkonvolutten sammen med valgkortet i en omslagskonvolutt som limes igjen. Velgeren legger omslagskonvolutten i en urne», heter det i forskriften.

— Vi beklager at reglene ikke er fullt ut fulgt slik valgforskriften beskriver, skriver Tronstad i e-posten.

Konvoluttene med stemmeseddel og valgkort skal nå være lagt i en urne for oppbevaring frem tilopptellingen.