KRISTIANSAND: Da budsjettet for 2014 ble lagt fram onsdag kveld, varslet rådmann Tor Sommerseth kraftig vekst i utgiftene til helse— og sosialsektoren de kommende årene.

Det skyldes flere eldre i Kristiansand, spesielt etter 2020. Samtidig må kommunen ta stadig flere oppgaver som sykehuset utførte tidligere.

Rådmann Tor Sommerseth (tv) og økonomidirektør Terje Fjellvang foreslår en full gjennomgang av kommunens tjenester og vil blant annet utrede konkurranseutsetting av kommunale tjenester. Kristiansand kommune må spare for å frigjøre mer penger til helse og sosial. Samtidig må kommunen få mer økonomisk handlingsrom. De to presenterte forslaget til budsjett og handlingsprogram onsdag kveld. Foto: Torstein Øen

— Vi er nødt til å frigjøre ressurser andre steder for å styrke omsorgstjenestene. Men det er mange måter å kutte kostnader på, og det trenger ikke gå ut over andre tjenester, sier Sommerseth til Fædrelandsvennen.

Skolestøyt

Rådmann Tor Sommerseth og økonomidirektør Terje Fjellvang presiserer at alle sektorer må bidra for å styrke omsorg. De vil ha en total gjennomgang av hele driften i Kristiansand.

Skole må likevel ta en stor del av støyten. I forslaget til budsjett, må skolen kutte til sammen 50 millioner de kommende fire årene.

Skolene Voie og Torkelsmyra blir slått sammen. Det samme skjer med skolene Vågsbygd og Åsane. Dette er allerede vedtatt.

Men politikerne tror også at skoler må legges ned, for å klare å komme i mål med de store innsparingene.

— Jeg ser ikke så mange andre måter å spare så mye på enn å legge ned skoler. De uspesifiserte kuttene ser ut som et forslag om å legge ned en skole, sier gruppeleder i Frp, Tor Utsogn.

Bruker mindre

Selv om skolene kutter i utgifter, vil utgiftene øke med 16,4 millioner kroner de kommende fire årene. Men veksten blir mindre enn økningen i elevtall skulle tilsi.

Samtidig øker utgiftene innen helse og sosial med 70 millioner de kommende fire årene. I årene etter, øker utgiftene ytterligere.

Til tross for mer til denne sektoren, bruker Kristiansand likevel langt mindre sammenlignet med de andre storkommunene i landet. Tall som Terje Fjellvang la fram på onsdag, viste at kommunen må øke bevilgningen med 141 millioner for å komme opp på snittet med de ti største kommunene i Norge.

Kristiansand bruker derimot mer enn de andre storkommunene både på kultur og skole.

— Når vi vet hvilke utfordringer vi har både når det gjelder demografi og flere oppgaver til kommunene, skal det ikke mye fantasi til for å se at her må det gjøres noen grep, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

Han har tidligere sagt at sektoren har blitt nedprioritert sammenlignet med de andre.

Flere private

I forslaget til budsjett og handlingsplan, klarer Kristiansand kommune å holde seg unna sin selvpålagte grense om maks 5,3 milliarder i lån. Men kommunen må ta av oppsparte midler for å kunne klare å levere et budsjett i balanse.

Derfor foreslår administrasjonen en total gjennomgang av alle sider av kommunens drift. De vil blant annet se om det er oppgaver som i dag blir utført av kommunen som kan overlates til private.

— Vi har ikke et ideologisk fokus, men vi vil vurdere om det er områder der det er et privat marked og der det kan være hensiktsmessig med konkurranseutsetting, sier økonomidirektør Terje Fjellvang.