VENNESLA: De to litauerne er siktet for tyveri av 16 kanner diesel fra Brødrene Iveland AS i Vennesla.

— Politiet var på hjul etter bilen som stanset på våre signaler. De to stakk imidlertid hver sin vei. Den ene vasset over elva. En politihund gikk spor fram til et hus i nærheten. Der påtraff vi tre litauere, deriblant de to siktede i saken. Den ene bar preg av nettopp å ha badet, forteller Arne Kulien ved lensmannskontoret i Vennesla.

De to litauerne nektet for dieseltyveriet i retten. I et senere avhør har begge fortsatt hevdet at de ikke har noe med tyveriet å gjøre. Tingretten slo fast at de to skal varetektsfengsles i fire uker, og at det er grunn til å tro at begge er mobile, vinningskriminelle.

Retten har lagt vekt på at fengsling er nødvendig for at de to ikke skal unndra seg straff. Det er av retten også vist til at Høyesterett har slått fast at dersom varetektstiden kan overstige forventet straff, er dette ikke til hinder for bruk av varetektsfengsel.

Saken knyttes også opp mot en samordnet etterforskning som foretas i tilknytning til politiets innsats mot mobile, vinningskriminelle som opererer over større geografiske avstander. Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt har ansvaret for denne samordnede etterforskningen.