SLITT: Luftegården på toppen av politihuset i Kristiansand er preget av tidens tann. Foto: Reidar Kollstad
MOTTAK: Fengselsleder Frank M. T. Johansen (til venstre) og inspektør og avdelingsleder Øyvind Haraldstad viser oss rundt i mottaksrommet. Her strippes fangene før de settes i varetekt. ?Det er veldig trangt her, særlig hvis de innsatte har med mye bagasje, sier Johansen.
BESØKSROM: Her tar de innsatte i Kristiansand fengsel imot besøk. Øyvind Haraldstad sier at besøkende i noen tilfeller oppholder seg tre timer på dette rommet.
TRIMROMMET: Slik ser trimrommet i Kristiansand fengsel ut. Større arealer ville gitt de innsatte mulighet til å drive med fotball og andre former for aktiviteter som krever plass. Foto: Reidar Kollstad
INNSATTE PÅ LUFTING: Tre innsatte trekker frisk luft i luftegården på toppen av politihuset. ?Det er lite plass her, sier en av dem. ?Vi har det greit. Det er hyggelige betjenter i fengselet, sier en annen. Foto: Reidar Kollstad
kristiansand fengsel003.jpg Foto: Reidar Kollstad

Se bildegalleri fra fengselet over.

KRISTIANSAND: — Fengselet i Kristiansand er et takfengsel, og mangel på gode lokaler er en utfordring.

Det sier Frank M. T. Johansen, fengselsleder i Kristiansand fengsel.

— I tillegg har fengselet for få varetektsplasser, noe som har medført at politiet må løslate fremfor å varetektsfengsle personer, fortsetter han. Sammen med Øyvind Haraldstad, inspektør og avdelingsleder ved domsavdelingen, viser Johansen oss rundt i fengselet på toppen av politihuset. Fengselet har 44 soningsplasser.

Fædrelandsvennen fikk omvisning i fengselet i fjor. Se hvordan det ser ut i videoen under:

— Bør ligge på bakkeplan

— Et fengsel bør ligge på bakkeplan, hvor det er arealer med bevegelsesmuligheter. Luftgården her er på rundt 150 kvadratmeter. Trimrommet er også lite, noe som gjør at fangene ikke kan drive med fysisk aktivitet som fotball og liknende, forteller Johansen.

Johansen og Haraldstad viser oss også besøksrommet, hvor plassen er begrenset.

— Noen kan tilbringe opp til tre timer her. Det er ikke stor plass for barna. Andre fengsler har egne besøkshus, påpeker Haraldstad.

Synes du Sørlandet trenger et nytt fengsel? Hvor bør det ligge? Si din mening i debattfeltet under artikkelen.

Nye krav og mangel på plasser

Johansen forteller at spørsmålet om nytt fengsel på Sørlandet er aktualisert på grunn av mangel på varetektsplasser og nye statlige krav til hvordan kriminalomsorg skal drives.

— Fengselet i Arendal holder til i et bygg fra 1862. Fengselet i Kristiansand er fra 1977. Det stilles nå nye krav til bygningsmassen. Et fengsel skal ha plass til både undervisning, arbeidsplasser og eksterne aktører som blant andre Nav, sier han.

- Mange vil si at trange lokaler og lite boltreplass kan være en del av straffen for de innsatte?

— Vi kjenner denne gruppen mennesker og vet at mange er ressurssterke. Samfunnsøkonomisk vil gode tilbud i fengselet gi god rehabilitering. Lokalene våre skaper begrensinger for tilbudene i dette fengselet, understreker Øyvind Haraldstad.

Utreder nytt fengsel

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning utreder nå behovet for nytt fengsel på Sørlandet, noe som skal resultere i en konseptvalgutredning. Det er startet opp et eget prosjekt som skal kartlegge kapasiteten for fremtidige fengselsplasser i Agder-fylkene.

— Etter hvert vil vi komme med et forslag der vi gir anbefaling om eksisterende fengsler skal beholdes eller om det skal bygges nytt, opplyser Jan Erik Sandlie, avdelingsdirektør ved Kriminalomsorgens sentrale forvaltning i Justisdepartementet. Han er leder seksjonen som har ansvar for fengselsprosjekter.

- Blir det et fellesfengsel på Sørlandet?

— I teorien kan de gamle fengslene bestå. Nytt fengsel er en mulighet.

- Hvilke tidsperspektiv snakker vi om?

— Fra utredningen er ferdig og fram til et nytt fengselsbygg åpner, kan det ta 8-10 år, sier Sandlie, som påpeker at det er for tidlig å si noe om hvor et eventuelt nytt fengsel bør lokaliseres. Konseptvalgutredningen skal være ferdig rundt årsskiftet 2012-2013. ## - Trenger nytt fengsel

Gudmund Idsø, direktør for Kriminalomsorgen region sørvest, mener det er behov for et nytt fengsel på Agder. Idsø er ansvarlig for friomsorgskontorene i Aust- og Vest-Agder og Rogaland.

— For å få en fremtidsrettet straffegjennomføring, må vi tenke nytt i forhold til bygningsfasiliteter. Man trenger en viss størrelse på driftsenheten for å drive rasjonelt og fornuftig. Fengselet i Arendal er gammelt, trangt og upraktisk. Når det gjelder fengselet i Kristiansand, så er det tungt å drive fengsel i ei høyblokk. Det gjør det vanskelig å utvide ved behov, sier han.

- Står klar ei tomt i Lillesand

— På Kjerligland, mellom Lillesand og Kristiansand, ligger det ei tomt, et resultat av fengselsdebatten for 5-6 år siden, forteller Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand.

— Jeg mener at Sørlandet trenger ett skikkelig fengsel for å gi de ansatte et verdig tilbud. Ett fengsel vil kunne spare ressurser. Da unngår man å bruke ressurser på å flytte ansatte fra den ene lokale fengselet til det andre,

- Vil du ha et nytt fengsel til Lillesand?

— Det kan jeg ikke svare på. Dette er noe kommunestyret må ta stilling til når diskusjonen blir aktuell, sier Thomassen.