Potensielle prosjekter:

KRISTIANSAND: I dag legges etatenes forslag til prosjekter som bør inn i neste Nasjonal transportplan 2014 til 2023 fram.

Vi har samlet de prosjektene næringslivet og politikerne i landsdelen har prioritert, og som de kjemper for å få inn i den endelige transportplanen.

Etatenes forslag

Det er Statens vegvesen, Kystverket, Jernbaneverket og Avinor som i dag legger fram sine prioriteringer inn mot neste transportplanperiode.

Dette forslaget skal så sendes ut på høring med frist i løpet av juni/juli måned i år. Deretter havner planforslagene, sammen med høringsuttalelsene på samferdselsministerens bord. Hun og departementet kommer så til å jobbe med saken fram til tidlig 2013. Da legger regjeringen fram sitt forslag til Nasjonal transportplan for perioden 2014 til 2023. Stortinget vedtar planen før sommeren 2013. Planen er retningsgivende for regjeringen, men ikke bindene. De senere år har regjeringen bevilget penger over statsbudsjettet i takt med intensjonene i NTP, og fulgt opp denne planen.

Bypakke for Kristiansand

I tillegg til ønskelisten håper Kristiansand å bli en del av de nye bypakkene som man regner med ligger i NTP-forslaget.

Lokalt har det vært størst fokus på vei og jernbane. Avinor er selvfinansierende, så eventuell ny terminal på Kjevik flyplass er ikke en del av transportplanen.

Derimot kan det komme andre, overordnede saker fra Avinor som berører Kjevik. Det samme kan skje fra Kystverket, at de kommer med planer som berører Kristiansand havn eller seilingsleder i distriktet.

Hvilke samferdselsprosjekter vil du ha gjennomført i NTP? Si din mening i debatten!

Ny Varoddbro ligger trolig i forslaget til ny NTP-plan. Foto: Lars Hoen