KRISTIANSAND: — Facebook gir oss en unik mulighet til å komme tett på publikum. Alle er på Facebook. Da må vi og være på den arenaen, sier politistasjonssjef Jan Nesland ved Randesund politistasjon til Fædrelandsvennen.

Bydelsstasjonen var en av politi-pionérene på Facebook da de for noen år siden opprettet egen side. På det meste hadde stasjonen over 1100 venner og tipsene tikket inn. Men krav til sentrale retningslinjer og utforming førte til at stasjonen måtte forlate nettverket. Etter 1,5 år i pausemodus er stasjonen tilbake.

Lavere terskel

— Vi opplevde at folk savnet oss og den informasjonen vi delte. For mange er det en lavere terskel for å kontakte oss på Facebook enn å ringe eller troppe opp på stasjonen for å inngi tips, sier Margrethe Voreland.

Hun bruker en del av sin stilling som etterforsker til å monitorere Facebook-siden og legge ut informasjon.

— Noen innlegg er sett av 6500 mennesker. Vi har avdekket både narkotika- og vinningssaker på bakgrunn av Facebook-tips. Vi mener siden gir oss verdifull informasjon, og derfor bruker vi tid på dette, sier Voreland.

Siden blir også brukt som et verktøy i det forebyggende arbeidet. I forrige uke publiserte Voreland ei liste over bøtesatser for straffbare forhold som kjennertegner helgefylla. Denne uke la stasjonen ut en bekymringsmelding om ungdommer som kjører ruset på moped i bydelen.

— Før vi kom på Facebook var det mange som ikke engang visste om bydelsstasjonen. Vi håper satsningen vil synliggjøre oss. I tillegg tror vi siden kan motivere publikum til å ta del i utfordringene vi jobber med daglig, sier Voreland.

- Folk må bruke oss

Politistasjonssjefen sier det er vanskelig å måle om politiets Facebook-innsats «lønner seg», men han håper svaret gir seg over tid.

— Det er selvfølgelig avhengig av at folk bruker oss, at innleggene blir lest og at siden genererer tips. Men interessen avhenger av at det publiseres ny informasjon. Da må vi investere tid og ressurser på dette, sier Jan Nesland.

Han kan imidlertid forsikre randesundsfolk om at Facebook-comebacket ikke hindrer innsatsen i grove straffesaker. Politistasjonssjefen opplever en felles forståelse i politiet for at Facebook er viktig. Han får støtte fra politimester Kirsten Lindeberg.

— Jeg synes Randesunds satsning er svært positiv. Det er ønskelig fra min side at flere driftsenheter bruker sosiale medier til å kommunisere med folk, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Foreløpig er det kun Randesund og Politiet i Setesdal som er på Facebook. Lindeberg sier ingen enheter er pålagt deltakelse.

Ressurssituasjon avgjør

— Foreløpig er det opp til driftsenhetene å vurdere om de kan avsette ressurser til det.

— Men kan man spørre seg om ressursknappheten nettopp bør få politiet til å bruke Facebook?

— Det er et viktig spørsmål å stille. Men en del i politiet vegrer seg fordi det er krevende å følge opp. De mener det er bedre å være uten side, enn å ha en som ikke følges opp, sier Lindeberg.

Flere politidistrikt i Norge oppdaterer fortløpende på Twitter med hendelser og oppdrag. Politimesteren sier det samme er på trappene i Agder.

— Jeg håper dette kan komme på plass en gang over sommeren. Vi skal ansette en kommunikasjonsrådgiver i politidistriktet. Vedkommende vil blant annet få i oppgave å lære opp politifolk i bruk av sosiale medier, sier Lindeberg.