— Vi ønsker et forbud mot salg og import av tobakk fordi det tar 5000 menneskeliv i året. Det dør flere av passiv røykning enn det dør mennesker i trafikkulykker, sier Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte - og lungesyke (LHL).

Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte - og lungesyke. Foto: LHL

På fvn.no i dag og i morgendagens papirutgave av Fædrelandsvennen kan du lese et debattinnlegg som Jahren har skrevet om saken. Han skriver blant annet at LHL er overrasket over at et forbud mot omsetnings av tobakk i blir diskutert som et reelt alternativ i debatten om folkehelsa.

Tøffere tiltak

— Bruker du tobakk slik produsentene vil at du skal bruke det, så har det som sin eneste virkning å gi deg dårligere helse og det øker sjansen for at du dør tidligere. Forbud er et virkemiddel som vi bruker i mange andre sammenhenger for å spare liv og helse. I trafikken er det forbudt å kjøre uten bilbelte og det er forbudt å kjøre i ruspåvirket tilstand. Hvorfor gjør vi ikke noe lignende for å få bukt med røyking, påpeker Jahren.

— Vi har til og med forbud mot proffboksing. I folkehelsesammenheng er det kun et mikroskopisk problem sammenlignet med røyking, supplerer han.

— Røykeloven er ikke nok?

— Nei, ikke når én millioner nordmenn fortsatt røyker. Skal vi få et tobakksfritt Norge, må vi bruke sterkere virkemidler, mener Jahren.

Moralsk pekefinger

I innlegget skriver han at LHL ønsker en ny tobakksstrategi som deles in i to faser: I fase en ønsker de at det vedtas enda sterkere begrensninger enn i dag, for så deretter å vedta et omsetnings- og innførselsforbud som iverksettes om ti år.

— Hvor realistisk er dette forslaget?

— Det er allerede 30 prosent av befolkningen som støtter å innføre forbud mot import og salg av tobakk i dag. Men jeg tror nok ikke dette er noe politikere vil bruke valgkampen på å fremme. Én million røykere er én million velgere, politikerne tenker nok helt klart på det, svarer Jahren.

— Bør det ikke være opp til hver enkelt hvordan man lever livet sitt?

— Det er viktig for oss å understreke at vi ikke retter pekefingeren mot enkeltpersoner. Vår motstand mot røyking er ikke moralsk begrunnet, vi ser det ut i fra et folkehelseperspektiv.

Jahren understreker at de ser at det kan bli utfordrende med totalforbud, ikke minst overfor EU.

— Samtidig har EU et totalforbud mot salg av snus, med unntak av Sverige, så vi føler oss sikre på at vi skal finne praktiske løsninger på et forbud mot røyketobakk og sigaretter i Norge, poengterer Jahren.