BYGDE KONGESKIPET: Kiah Schlezinger.  Foto: Privat
BEDEKKET: Kongeskipet Norge og Åseral kommune i fruktbart samarbeid.  Foto: Privat

ÅSERAL: - Oj, så stilig! Dette må jeg ta bilde av og legge ut på Twitter og Facebook.

Det er noe av hva kronprins Haakon sa da han fikk øye på selveste Kongeskipet Norge under kronprinsparets besøk i Åseral.

Det sto på det staselig pyntede festbordet i Minne kultursenter, side om side med kommunevåpenet.

Det var så fint at gjestene måtte nødes til å spise det.

- Jeg er kjempefornøyd og veldig glad, sier Kiah Schlezinger, til daglig ansatt ved Ljosland fjellstue, dagen etter den store begivenheten.

Det var hun som i prinsippet gjorde det samme som Charles E. Nicholson gjorde i 1936, hun konstruerte det som skulle bli Kongeskipet Norge.

Kiah gjorde det på fruktbart vis, utdannet som hun er i den spesielle kunstretningen hun fikk smaken på som 12-åring.

Kong Rama IX

- Det er tradisjon for å lage kunstferdige ting av frukt og grønnsaker i mitt hjemland Thailand, opplyser Kiah Schlezinger.

Akkurat det visste kronprinsparet, som både så og smakte på eksemplarer på slik kunst da de besøkte Thailand i 2004, og landets konge inviterte dem på audiens.

Han heter forresten Bhumibol Adulyadei, omtales som Rama IX, og har sittet på den thailandske tronen siden 1946. Men i Åseral var det kongeskipet, i tillegg til gjestene, som påkalte mest oppmerksomhet.

- Bare frukt vi kan kjøpe i butikken. Alt kunne spises, bortsett fra flagg og tauverk, opplyser den lokale skipsbyggeren, på spørsmål om materialvalg.

Det vil naturligvis si vannmelon og appelsinbåter, i tillegg til bringebær og bjørnebær.

I Åseral seilte Kongeskipet Norge på et hav av epler.