Flyttes 1.jpg Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Politikere, NHO og andre ønsker jo statlige arbeidsplasser og kompetanse på Sørlandet. Men det er ingen av dem som har tatt tak i vår sak, sier plasstillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag, Gunvor Thomassen i Direktoratet for økonomistyring (DFØ). Hun har ikke selv vært i direkte kontakt med politikere, men sier foreningen sentralt har henvendt seg til flere politikere. Ingunn Foss (H) fra Vest-Agder kjente ikke til saken før Fædrelandsvennen presenterte den for henne.

Flyttes 1.jpg Foto: Torstein Øen

Slås sammen

I det reviderte statsbudsjettet som ble lagt fram fredag får DFØ fullmakt til å legge ned fem kontorer. Direktøren vil samle lønns— og regnskapsavdelingene på to kontorer i Stavanger og Trondheim. Det betyr nedleggelse av kontorene i Kristiansand, Hamar, Drammen, Tromsø og Vadsø. De som ikke vil flytte etter, må finne seg ny jobb.

I Kristiansand har 27 personer tilhold på Sør Arena. De har et ørlite håp om å beholde plassen, men innser at det neppe skjer undere på overtid.

— Det ser ut som dette er slutten, sier Thomassen, selv om statsbudsjettet fortsatt må vedtas i Stortinget. Hun sier at det for de fleste ikke er noe alternativ å flytte til Stavanger eller Trondheim. Selv fikk hun jobb i forløperen til DFØ da hun ble overtallig på Ericsson i Grimstad i 2003. Nå må hun og alle kollegene ut på jobbmarkedet igjen.

— For flere av de unge går det sikkert greit å finne ny jobb. Men det er jo en del eldre som har vært med helt siden vi var en del av skattefogd-kontoret, sier Thomassen.

— For de ansatte er dette tungt. Arbeidsmarkedet her i landsdelen er nokså beskjedent, supplerer verneombud Tormod Dalane.

Lønn i staten

DFØ er statens ekspertorgan innenfor statlig styring, og utføreroppgaver for alle statlige virksomheter. Avdelingen i Kristiansand har 27 ansatte. Kristiansand har ansvaret for virksomheter underlagt Kunnskapsdepartementet og betjener 44 kunder med totalt 18.500 ansatte.

— Vi har blant annet alt som har med lønn å gjøre for de fleste høyskoler og universiteter, sier seksjonssjef Trine Beate Resmann. Hun må forholde seg lojal til direktørens anbefaling, og vil derfor ikke kommentere saken utover rene faktaavklaringer.

- Små fagmiljøer

Direktør i DFØ, Øystein Børmer, begrunner forslaget om nedlegging med lite robuste fagmiljøer.

— Spredt struktur gjør det mer krevende å sikre kvalitet. Dagens organisering er begrensende for å bygge mer spesialiserte fagmiljøer, skriver Børmer i sin anbefaling til Finansdepartementet.

Norsk Tjenestemannslag har engasjert seg i saken.

— Dette betyr at statlige kompetansearbeidsplasser flyttes. Det vil føre til en sentralisering vi tror få i Norge egentlig ønsker. Det vil være veldig synd om noe av det første den nye regjeringen velger å gjøre er å legge ned viktige statlige arbeidsplasser flere steder i landet, skriver nestleder Erling Broen i et brev til Finansdepartementet.