KRISTIANSAND: — Eks-ordførerne har gode hensikter, men dessverre forfekter de misforstått snillisme. De gir etter for en kultur som holder folk i fattigdom. Det er ikke nestekjærlighet. Tvert i mot, sier Utsogn.

Frps Tor S. Utsogn går gjennom Markens hvor juledekorasjonene nå kommer opp. Han mener eks-ordførerne Skisland og Sørensen avsporer debatten og at de gjør tiggerne en bjørnetjeneste med det han kaller "misforstått snillisme". Foto: Sondre Steen Holvik

— Menneskeverd må ligge i bunn for alt, og det gjør det også hos oss. Alle mennesker er like verdifulle. Eks-ordførerne kan ikke ha fått med seg realitetene. Ordføreren har argumentert ut fra fakta og analyse. Jeg har gått mer inn i den kulturelle konteksten. Tiggerne lever i fattigdom fordi de holdes nede av sin egen kultur. Vi må hjelpe dem å bryte med den, slik at de kan bli frie, sier Utsogn.

Han mener Skisland og Sørensen med sine utspill om en mer anstendig diskusjon har gjort det mye vanskeligere for tiggerne, fordi han mener de har sporet av hele diskusjonen.

— Vi må vise at i Norge kan du være hvis du vil jobbe og delta i samfunnet. Da må vi slutte å legge til rette for fortsatt tigging. Jeg fryser på ryggen når jeg tenker på barnetiggere jeg har sett i andre land, og at det samme snart vil komme hit, sier Utsogn.

Sendte takkemelding

Andre politiske gruppeledere er på en helt annen linje. Aps Mette Gundersen sendte lørdag takke-sms til Jan Oddvar Skisland og Per Sigurd Sørensen.

— Jeg er glad de sa i fra. Vi må alltid passe oss for å generalisere grupper, særlig de svakeste. Enkeltmennesket er et mantra for Høyre og ordføreren i alle andre sammenhenger. Selv om hvite gutter topper alle voldsstatistikker, skal vi ikke passe oss for alle hvite gutter. Slik er det med tiggere også. De er enkeltmennesker, sier Gundersen

Venstres Dag Vige takker Skisland og Sørensen

— Taushet er feighet. Eks-ordførerne hjelper befolkningen til å tørre. De kom med en betimelig vekker. Man kan være uenig om mye, men vi må argumentere slik at vi ikke stempler folk, sier Vige.

Demokratenes gruppeleder, Vidar Kleppe, mener ordfører Arvid Grundekjøn har vært forbilledlig tydelig og ryddig, og at eks-ordførerne forsetter med snillismen de sto for som ordførere. - Flott at vi har en ordfører som våger å fortelle fakta om tigging og tiggere, sier han.

De Grønnes gruppeleder, Hans Petter Horve:

— Holdninger skapes fort, og ordføreren har gått alt for langt i å stemple de svakeste. Derfor var det fantastisk av Skisland og Sørensen å si fra. Jeg håper ordføreren tar selvkritikk og går i seg selv.

- Veldig spesielt

KrFs gruppeleder Grete Kvelland Skaara synes det er veldig spesielt av to eks-ordførere å kritisere nåværende ordfører.

— Jeg ville aldri gjort det samme. KrF er for å gi tiggerne overnattingstilbud, men jeg har ikke noe behov for å gå ut mot noen i denne saken. Vi samarbeider god med Høyre, sier hun.

Gruppelederne i SV og Rødt er på reise, og har ikke fulgt debatten hjemme. Pensjonistpartiets Odd A. Salvesen er "helt enig med ordføreren og Høyre i at hensynet til våre egne utrygge eldre må veie tyngre enn tiggerne".