KRISTIANSAND: — Jeg må innrømme at jeg ble overrasket. Men jeg skjønner at de har valgt å gjøre dette til en ren politisk kamp. Det tror jeg aldri er gjort noen gang tidligere, sier Jan Oddvar Skisland (Ap), nestleder i Sørlandet sykehus.

Da formannskapet onsdag skulle gi sine forslag til nye styremedlemmer, fikk Skislands navn kun støtte fra Ap og Venstre. I stedet ble Kristiansands forslag næringslivsleder Pål Harv (H) og overlege og tillitsvalgt ved sykehuset Viggo Lütcherath (KrF).

Ifølge ordfører Arvid Grundekjøn ønsker nye folk inn i styret for å få forandring og ny kompetanse. Han peker blant annet på den omfattende erfaringen fra næringslivet som Pål Harv har.

Uheldige uttalelser

Men det er også en tredje grunn til at de borgerlige partiene ikke lenger ønsker Skisland. I sommer skrev han nemlig en kronikk sammen med Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) om fremtiden for Sørlandet sykehus.

Her skrev de at regionen må samle seg om å bygge et hovedsykehus som skal være et universitetssykehus. Skisland åpnet for at det ikke trenger å ligge i Kristiansand.

"Størst sjanse for å lykkes mener vi det er hvis det nye sykehuset bygges i Aust-Agder, nær fylkesgrensen. Samtidig som lokale sykehustilbud opprettholdes i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand."

Reagerer

Dette reagerer både Høyre, Frp og KrF på.

— Vi mener at det er uheldig at han konkluderte med plassering av sykehuset før saken forelå i styret. Dette er en sak som er av fundamental betydning for hele landsdelen, sier Arvid Grundekjøn.

Tor Utsogn sier de vil være sikre på å spille inn kandidater som vil ha et storsykehus i Kristiansand.

Fremskrittsparteies Tor Utsogn (th) mener sykehusstyret trenger en representant fra Kristiansand som er tydelig på at et nytt hovedsykehus skal ligge i kommunen. Han mener Jan Oddvar Skisland har åpnet for å legge det til Aust-Agder. Her sammen med (fra venstre) Helene Knudsen, (H) Hans Otto Lund (H), Jørgen Kristiansen (KrF), Grete Kvelland Skaara (KrF), Harald Sødal (KrF) og Odd A. Salvesen fra Pensjonistpartiet. Foto: Kjetil Reite

— Jeg har registrert at Skisland har gått ut og konkludert før utredningen. Jeg sier ikke at det ene og alene er grunnen til at vi foreslår to andre kandidatene, men vi vil være sikre på at vi har en kandidat som er klar på at storsykehuset skal ligge i Kristiansand.

- Mistillit

Grundekjøn sier de har stor respekt for Skisland, men at de mener deres kandidater vil gjøre en bedre jobb i styret.

Mette Gundersen (Ap) kaller det derimot ren mistillit mot Skisland. Hun mener de borgerlige burde stilt seg bak hennes forslag om å foreslå både Skisland, Harv, Lütcherath, samt to kvinnelige kandidater.

— Det de sier ved dette vedtaket er at de ikke ønsker Skisland i styret. Det er med å forsure klimaet i en sak som likevel skal avgjøres i departementet, sier Gundersen.

Etter at flertallet stemte nei til Skisland, ble det blant mindretallet mumlet om at dette var "dårlig gjort".

— Jeg synes dette er arrogant. De burde vist såpass mye raushet at de kunne være med å foreslå kandidater fra andre miljøer enn deres eget, sier Dag Vige (V).

Kritikk

De borgerlige partiene mener Ap kaster stein i glasshus.

— Hvis det er noe parti som har norgesmesterskap i å plassere sine folk, er det Ap. Det bør ikke være noen overraskelse at andre også har meninger om hvem som skal være med i et styre, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Han bekrefter at enkelte i koalisjonen har reagert på Skislands uttalelser.

— Vi har i media registrert at han ønsker å flytte sykehuset ut av vår kommune. Det er nok noen som ikke synes er klokt å konkludere med før det er ferdig utredet.

Fortsatt kandidat

Nestleder i styret i Sørlandet sykehus Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, sier han fortsatt er kandidat når departementet skal avgjøre hvem som skal sitte i sykehusstyret.

I sommer foreslo Jan Oddvar Skisland (th) og Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund å etablere et universitetssykehus i Agder. Dette mente de kunne ligge i Aust-Agder. Skislands kritikere mener han ikke skulle gått ut med en slik konklusjon så tidlig i prosessen. Foto: Reidar Kollstad

Han mener det er helt feil å hevde at han ønsker å legge et nytt hovedsykehus til Aust-Agder.— Vi har ikke gitt noen konklusjoner, men pekt på noen muligheter for å utvikle sykehuset, sier Skisland.

Sterkt sykehus

Ifølge Skisland har han og Aust-Agders fylkesordfører, Bjørgulv Sverdrup Lund fra Høyre, prøvd å få fram hvordan landsdelen kan få et sterkt sykehus.

— Det var et innspill i debatten som nå går om Utviklingsplan 2030 for Sørlandet sykehus. Vi konkluderte ikke med plassering, men skrev at det må være ett hovedsykehus og at det må være et universitetssykehus der vi får samlet kompetansen. Det var det som var budskapet, sier Skisland.