FOR HØYT: Politikerne i Kristiansand synes dette er en passelig høyde for Filadelfias nye bygg. Fylkeskommunen mener det er for høyt. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter
FOR TETT: Politikerne i Kristiansand vil gjøre det mulig å bygge inn kvartaler slik det er gjort i Sandens. Fylkeskommunen mener det blir for tett. Foto: Jon Anders Skau
FOR UNIKT: Politikerne i Kristiansand vil tillate at Agder teater kan rives. Fylkeskommunen mener bygget må bevares, blant annet på grunn av den unike fasaden. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Det er ingen tvil om at det er en utfordring for oss å oppleve at innsigelse blir brukt ofte. Det kan få betydelige konsekvenser når viktige utbygginger blir utsatt med opptil ett år, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Flere planer i Kristiansand er satt på vent fordi det fylkeskommunale Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø har varslet innsigelse. Her sitter det politikere fra hele Vest-Agder.

— Det kan være ei utfordring at politikere fra andre steder i fylket skal ha en mening om hvordan vi vil utvikle byen, sier Jørgen Kristiansen.

Må bestemme

Innsigelsene fra fylket gjelder blant annet Filadelfias nye bygg, planene om økte høyder i Kvadraturen og riving av Agder teater.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) mener innsigelsen koster utbyggerne tid og penger.

FOR HØYT: Politikerne i Kristiansand synes dette er en passelig høyde for Filadelfias nye bygg. Fylkeskommunen mener det er for høyt. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter

— Hvis du ser på Filadelfia, er det viktig at de får sette i gang med utbyggingen. Det er stor kapital som er bundet opp og Filadelfia er en positiv kraft i samfunnet, så det er synd at de tappes for ressurser mens diskusjonen pågår om noen centimeter. Jeg håper vi får til en konstruktiv løsning, sier Grundekjøn.Byutviklingsstyret har sagt ja til at Filadelfia får bygge seks etasjer, og det er ventet at bystyret sier det samme onsdag.

Mekling

I Filadelfia-saken blir det mekling med fylkeskommunen. Hvis det ikke blir løsning, går saken til departementet og Filadelfia må regne med ett års utsettelse.

Det samme er tilfellet med en kommunedelplan for Kvadraturen der fylkeskommunen mener politikerne i Kristiansand vil tillate for høye bygninger. Også her blir det mekling.

— Dette dreier seg om vi som står for planleggingen, har nærhet til byen og som har vårt folkevalgte ansvar her skal ha gjennomslag eller om det skal utfordres fra et høyere nivå. Vi opplever innsigelsene som krevende, sier Grundekjøn.

Viktig bysak

I striden rundt kommunedelplanen for Kvadraturen vil politikerne i Kristiansand tillate høyere bygg og mer fortetting i området vest for Festningsgata.

Begrunnelsen er å gjøre sentrum mer attraktivt og levedyktig.

— Dette dreier seg om langt mer enn byggehøyde, men om Kvadraturens evne til å overleve, spesielt i møte med Sørlandssenteret, sier Terje Næss (Ap).

FOR TETT: Politikerne i Kristiansand vil gjøre det mulig å bygge inn kvartaler slik det er gjort i Sandens. Fylkeskommunen mener det blir for tett. Foto: Jon Anders Skau

Han er uenig med fylkespolitikernes innsigelse, men vil ikke kritisere dem for å blande seg.— Vi har forhåpning om at de vil forstå hvorfor vi ønsker dette, men vi kan ikke kritisere dem for at de prøver å gjøre jobben sin. Det ville uansett ha vært en instans som hadde den oppgaven. Det kommer vi ikke unna.

Bedre samarbeid

Jørgen Kristiansen er enig i at det er bedre at fylkeskommunen kan reise innsigelse enn at departementet skal gjøre det.

Men han mener politikerne i Vest-Agder bruker innsigelsen for ofte og vil nå prøve å få et bedre samarbeid.

— Vi må søke å løse sakene før de havner i departementet. Jeg vil ta initiativ til å skape en bedre dialog for å få bli enda flinkere til å løse disse sakene.

Mener kommunene trosser egne planer

Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø blir ledet av Kåre Glomsaker (Frp) som egentlig vil ha så lite regulering som mulig.

Likevel drar han fra mekling til mekling etter at fylkeskommunen har varslet innsigelser mot kommunenes planer.

— Vi som kommer fra et liberalistisk parti kan si at det er heilt greit at kommunen får bestemme, men så er ikke realitetene slik. Arealavdelingene er der og fylkeskommunen er der, og det må vi forholde oss til, sier Glomsaker.

Han mener fylkeskommunen ikke har noe annet valg enn å reise innsigelse. Grunnen er ofte at kommunene ikke følger planer de selv har laget.

Når det gjelder innsigelsene mot fortetting og byggehøyder i Kvadraturen, mener fylkeskommunen at det blir vanskeligere å tilpasse nye bygg til bevaringsverdig bebyggelse. De minner også om at Kvadraturen har nasjonal verdi gjennom Riksantikvarens NB-register.

Kåre Glomsaker tror de skal bli enige med lokalpolitikerne i Kristiansand når de først får satt seg til meklingsbordet.

— Vi skulle gjerne lagt i forkant. Det hadde det vært mye bedre. Men jeg tror at når vi først får snakket sammen, vil dette løse seg.