De to partilederne møtte pressen på Sundvolden fredag ettermiddag, med løfte om et betydelig kunnskapsløft de neste årene.

— For meg som statsminister, er det et av de viktigste prosjektene å ha, sa Solberg og fortsatte:

— Flere elever skal lese, skrive og regne, det er avgjørende også i sosialpolitikken. Men vi skal også sørge for at de er kvalifiserte til å ta høyere utdanning, sier Høyre-lederen, ifølge Aftenposten.

Fem års utdanning

I samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene ligger det inne et såkalt lærerløft, men hva det innebærer har ikke vært konkretisert.

— Vi trapper opp innsatsen med etter- og videreutdanning. Etter hvert skal det bli en plikt, sier Solberg.

- Du sier det skal bli en plikt, hva er sanksjonene?

— Rett og plikt, er det viktig å si. Jeg tror ikke dette er noe problem, for 70 prosent av lærerne sier de vil ha mer etter- og videreutdanning, sier Solberg.

Etter hvert vil det stilles klare kompetansekrav til lærerne innefor hvert enkelt fag. Hvis kravene ikke oppfylles, kan ikke lærerne undervise i faget.

— Du må både kunne fag, pedagogikk og å undervise, men jeg tror dette vil bli et lite problem. Vi skal først ha en massiv satsing på lærernes kompetanse, sier Solberg.

Hun gjentok også valgkampløftet om å videreutdanne 10.000 lærere innen matematikk, og å gjøre lærerutdanningen til en femåring masterutdanning.

Frp og Høyre mener dette vil gi lærerne høyere status. Hun lovet også å begrense byråkratiet innenfor skolen.

Frafall

— Vår ambisjon er å skape en skole som passer for alle. Vi har hele tiden sagt at hver elev er unik, og må behandles deretter, sier Siv Jensen.

I tyve år har politikere forsøkt å redusere frafall i videregående skole, men uten hell. I dag er det fortsatt bare 70 prosent av elevene som fullfører videregående skole.

Siv Jensen sier at den blåblå regjeringen vil at 90 prosent av elevene skal bestå videregående skole.

Dette er en betraktelig høyere ambisjon enn hva de rødgrønne har satt seg: Den rødgrønne regjeringen har bestemt at i 2015 skal andelen som fullfører videregående innen fem år være oppe i 75 prosent.

For elever på yrkesfag var det bare 55 prosent som hadde fullført fem år etter påbegynte studier.

— Vi vil øke lærlingtilskuddene, tilby studiekompetanse og fagbrev i alle fylker, større yrkesretting av fellesfagene i yrkesfag, og styrke mulighetene for at yrkesfagelever kan ha større utveksling mellom skole og bedrift, sier Jensen.

- Hvordan skal dere få flere lærlingeplasser?

— I løpet av de siste årene har vi hatt tett dialog med ulike deler av næringslivet, og hørt hvilke behov de rapporterer. De fleste bedriftene ønsker en bedre ordning, for de vil ha flere lærlinger. Vi må ivareta gode tilskuddsordninger, og vi må bedre samspillet mellom utdanningsinstitusjonene og næringslivet, sier Jensen.

Rødgrønne bevilget 150 mill

Jensens «medisin» er ikke helt ulik hva de rødgrønne har lansert for samme gruppe: Regjeringen har vedtatt å gir elever rett til påbyggingsår etter fullført fagbrev.

I september lanserte kunnskapsminister en pakke på 153 millioner kroner som skal forhindre frafall blant yrkesfagselever i videregående skole:

Drøye 100 millioner skal brukes på å gi elevene rett til å ta påbygningsåret etter at de har fullført fagbrevet slik at dermed kan få studiekompetansen i tillegg.

De rundt 50 resterende millionene fordeles på kursing av svake elever i påbyggåret eller i praksisperioden, til samarbeid mellom skole og arbeidsliv, til å tilby videregående skole til voksne i arbeidslivet og til å undersøke hvilke bransjer som etterspør kompetanse av yrkesfagene.

I 2010 satte den rødgrønne regjeringen i gang prosjektet "Ny Giv", som skal få flere ungdommer til å fullføre og bestå videregående opplæring.

Regjeringen har ønsket å gjøre fag- og yrkesopplæringen mer relevant og praksisnær, øke tilskudd til lærebedrifter og være i dialog med arbeidslivet for å skaffe flere læreplasser.

Samferdsel

Frps samferdselspolitiker Bård Hoksrud har fredag vært til stede på Sundvolden. Det kan tyde på at samferdselspolitikk har stått på plakaten under dagens forhandlinger.

Når det gjelder Frps hjertesak om avskaffelse av bompenger, har Siv Jensen allerede måttet avfinne seg med at eksisterende bomstasjoner blir stående.

Samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene sier kun at den påtroppende regjeringen, med støtte av Venstre og KrF, skal redusere bompengeandelen i nye prosjekter.

Forhandlingsfri søndag

Det er ventet at delegasjonene bruker hele dagen fredag til å forhandle, men bare noen timer lørdag. Søndag er det forhandlingsfri.

Regjeringserklæringen vil trolig være klar rundt midten av neste uke, mens statsrådslisten og den nye departementsstrukturen først blir offentliggjort etter at påtroppende statsminister Solberg har orientert kong Harald.

Ny visepresident på Stortinget

Fredag ble det klart at Kenneth Svendsen fra Fauske er Fremskrittspartiets kandidat til vervet som andre visepresident på Stortinget.

Stortingets presidentskap, som består av seks personer, har ansvaret for planlegging og tilrettelegging av Stortingets arbeid, samt for at konstitusjonelle regler om forholdet mellom regjering og nasjonalforsamling etterleves.

Tidligere denne uken ble det klart at Olemic Thommessen (H) overtar som stortingspresident etter Dag Terje Andersen (Ap).