MARNARDAL: — Det har gått veldig bra. Jordbærplantene ble plantet i fjor, og høstet først i år. Det har blitt mange, store, fine bær, og uten sykdom, forteller Brit Mjåland fra Marnardal til Fædrelandsvennen.

Tre tonn

Selv om det nærmer seg oktober kan hun plukke søte jordbær på gården sin. Ett dekar er satt av til jordbærproduksjon. Siden i sommer har hun fått høstet omtrent tre tonn jordbær, eller 7500 jordbærkurver på 400 gram hver.

FORNØYD: Det er stor etterspørsel etter de økologiske jordbærene til Brit Mjåland i Marnardal. Hun har problemer med å levere nok. - Det er et luksusproblem, sier hun. Foto: Kjartan Bjelland

Forsøkene med den nye jordbærtypen Rondo er et prøvedyrkingsprosjekt med støtte fra Innovasjon Norge, der Norsk Landbruksrådgivning har kontakt med bøndene som tester jordbærene.Brit Mjåland synes at det er gøy at det har gått så bra med prosjektet. Hun kan nå plukke jordbær så lenge det er varmt nok.

— Jeg har egentlig bare fulgt rådene fra Landbruksrådgivningen. Men jeg tror også at det hjelper at jeg dyrker bærene økologisk, mener hun.

I alt er det fire bønder som prøver ut den nye jordbærtypen Rondo på Sørlandet. Prosjektet avsluttes neste år, og da kan det være flere som vil teste de nye jordbærene.

Stor etterspørsel

— Om vi fortsetter vil avhenge av pris og om vi får solgt jordbærene, sier Mjåland.

Så langt har det ikke vært noe problem.

— Det går litt senere nå enn om sommeren, men jeg kan levere jordbær omtrent hver fjerde til femte dag. Da leverer jeg til "Agder jordbær" som leverer jordbærene videre til butikken. I tillegg er det mange som er opptatt av økologisk mat som bestiller bærene direkte fra gården. Jeg kan faktisk ikke levere nok, og det er et luksusproblem, sier Mjåland.

- Kan bli flere

Anne Vintland, prosjektleder i Norsk Landbruksrådgivning gleder seg over resultatene.

GODE: Skal vi tro bonde Brit Mjåland, har jordbærene hennes i år vært både gode, store, fine, og det har vært mange av dem. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er veldig gode bær, og det ser ut som om vi nå kan høste jordbær i to omganger. Først i høysesongen, og etter en hvileperiode kan vi høste dem på nytt ut september, sier Vintland.Metoden er vanlig ellers i Europa, og er etterspørselen stor nok, kan flere starte dyrkingen av den nye jordbærtypen i Norge.

— Dette er særlig aktuelt i Agder på grunn av at vi har en litt varmere temperatur, forklarer Anne Vintland.

Kald vinter - færre bær

Men tross suksess med jordbær i september, har jordbærsesongen slettes ikke vært like god jordbærbøndene helt vest i Agder. På grunn av en kald vinter med mye is, opplevde noen en reduksjon på opp til 50 prosent på avlingene sine.

— Strøkene langs kysten, fra Tveit til Lyngdal ble hardest rammet med tanke på vinterskader. Her har noen fått en avlingsreduksjon på mellom 30 og 50 prosent, opplyser Jan Karstein Henriksen i Norsk Landbruksrådgivning Agder.Det har vært store lokale forskjeller. Mens det gikk greit med jordbærene til en produsent på Brennåsen som fikk mer snø om vinteren, gikk det hardere ut over jordbærene i Søgne der det var mindre snø og mer is.

— 10–15 centimeter med snø gir god isolasjon for bærene, forklarer Henriksen.

Selv om årets sesong ble verre enn normalt, mener Henriksen at problemer med overvintring er ikke noe ukjent problem.