KRISTIANSAND: — Dette er kanskje den dårligste plassen i byen å legge disse boligene på, sier Leif Garry Tangen.

Han og et ti-talls andre beboere møter Fædrelandsvennen utenfor porten til Marvika, deriblant mange barn.

— Få steder i Kristiansand har like mange barn. Bare i området Kommandørveien og Marineveien bor det nærmere 50 barn under 10 år. Nå frykter foreldrene for sikkerheten til barna, sier Elisabeth Haaversen, leder av Marvika velforening.

Funnet beboere i garasjen

Fredag skrev Fædrelandsvennen at Kristiansand kommune har besluttet å flytte de 17 såkalte nødboligene for sosialt vanskeligstilte fra Ægirs vei til Marviksveien 125 på Lund. De skal etter planen stå der i to år.

— Vi som har vært belemra med innbrudd, og til og med funnet beboere fra boligene i garasjen på jakt etter noe å ruse seg på, vet jo hvor ille det har vært. Hvordan blir det da når de flytter hit, sier Børre Jakobsen, en annen av beboerne.

Området rundt Marvika brukes av mange barn fra hele Lund-området. Blant annet finner man Roligheden barnehage og Wilds Minne skole i nærheten, samt turområdene i Marvika og Bertes. Beboerne presiserer at de ønsker en god løsning for de sosialt vanskeligstilte.

- Dårlig oppvekstmiljø

— Vi mener at de skal ha en god plass å være. Vi tror bare ikke at et sted med så mange barn er den rette plassen, sier Elisabeth Haaversen.

Flyttingen skjer etter pålegg fra Fylkesmannen. Området har vært sterkt belastet siden brakkene kom i 2010. Oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve, uttalte fredag at han ikke ser noe problematikk med å flytte rusbrakkene. Det får Haaversen til å reagere.— Kommunen er med på å bidra til et dårligere oppvekstmiljø, sier hun.

I tillegg til plasseringen av boligene, rettes det også kraftig kritikk mot prosessen med å flytte dem. Ingen av naboene hadde hørt noe før Fædrelandsvennen trykket saken fredag.

— At ikke kommunen har tatt seg tid og råd til å snakke med oss før de foretar noe slikt, er en skam, mener Leif Garry Tangen.

Forskjell på ord og handling

Det er plass til 17 beboere i brakkene som nå flyttes til Marviksveien. Beboerne frykter at de 17 skal dra med seg andre fra det samme miljøet. Det at brakkene skal være midlertidige, har de ingen tro på.

— Om det er to eller 17 betyr ingenting. Det holder at én lager bråk, sier Haaversen.

— Hva kommunen sier og hva de gjør er to forskjellige ting. Den brakka der skulle bare stå i to år, den og. Det er snart fem år siden, skyter Tangen inn, og peker bort på noen brakker som står like ved porten til Marvika.

I et brev til Kristiansand kommune skriver velforeningen: "Når vi leser om våpenbeslag og torpedovirksomhet kombinert med rus og psykiatriske pasienter i området der beboerne holder til i dag, blir vi redde og bekymret for hva som kan skje med barna våre når de er ute og leker og går til og fra skolen."

— Vi får håpe kommunen tar til fornuften. Det har vært trygt og fint for barn å vokse opp her fram til nå. Det er synd hvis det tar slutt, sier Haaversen.

- En plass må de jo bo

Oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune forteller at han fortsatt ikke ser noen problemer med at rusbrakkene flyttes så nærme skoler og barnehager.

— Jeg kan jo bare uttale meg om skoler og barnehager, og jeg ser ikke noe problem med at brakkene flyttes dit de gjør, med tanke på barnehagene og skolene i nærheten.

Rekve mener det ikke er så nøye hvor de sosialt vanskeligstilte skal bo.

— Om de bor der eller her tror jeg ikke er så nøye. En plass må de bo, og det må man bare forholde seg til, sier han.

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune sier kommunen alltid ser etter den best mulige løsningen.

— Vi må alltid vurdere hva som er den beste løsningen, og vi ser ikke bort ifra at det kan være andre løsninger, sier han, og fortsetter:

— Hvis det har vært for dårlig kommunikasjon, vil vi ta det til etterretning.