KRISTIANSAND. — Svein Mjåland er invalidisert som leder for arbeidet med ny kreftplan. Styret må komme med en henstilling om at ansatte må samarbeide med ham, som er satt til å lede dette arbeidet, sa styremedlem Frode Gallefoss under styremøtet i Sørlandet sykehus torsdag.

Sjokktallene om reoperasjoner ble avdekket nettopp under arbeidet med kreftplanen. Det var Svein Mjåland, som er avdelingsleder på Senter for kreftbehandling, som fikk dem på sitt bord, som reagerte raskt og krevde kvalitetssikring av dem. De viste at 11 av 33 pasienter ble reoperert i Arendal.

Kreftplanen skal vise hvor og hvordan Sørlandet sykehus skal behandle kreftpasienter i årene framover, blant annet om tarmkreftoperasjoner skal foregå i Arendal.

Gallefoss antyder tydelig at det fins mennesker på Sørlandet sykehus som nekter å jobbe sammen med Mjåland som kreftplanen, på grunn av hans rolle i tarmkreftsaken.

— Jeg har fått meldinger om at flere personer som er sentrale i behandlingen av kreftplanen, nekter å snakke med Mjåland, sier Gallefoss til Fædrelandsvennen.

— Er det på grunn av hans rolle i tarmkreftsaken?

— Ja, sier Gallefoss.

— Har Mjåland bekreftet dette overfor deg?

— Ja.

Styreleder Camilla Dunsæd tok forslaget opp til votering, men foreslo at henstillingen ikke skal gjelde Mjåland spesielt, men rette seg mot fagmiljøene på sykehuset generelt. Både styremedlem Eyolf Bakke og Geir Noraberg støttet styrelederens forslag.

Dermed vedtok styret enstemmig en henstilling til fagmiljøene på sykehuset om å samarbeide til beste for pasientene.

— Nå må man reorganisere seg i hodet og samarbeide med den som er satt til å gjøre jobben, sier Gallefoss.