NEKTET: Bengt Ove Hangeland fikk tilbud om sesongplass på Hamre Familiecamping. Men da de fant ut at vogna var over 20 år gammel, ble han nektet plass. Foto: Kjartan Bjelland
STRØKEN: Hangelands Solifer-vogn har fulgt alle servicer og har verken bulk eller riper. Men det hjelper ikke. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: – Kompisen min har ei ny campingvogn. Han fikk plass, men ikke jeg. Jeg ble helt paff, sier Bengt Ove Hangeland.

Sammen med kona tilbringer han mye tid på Hamresanden om sommeren. Derfor bestemte han seg for å sette ut campingvogna der hele sesongen. I forrige uke ringte han Hamre Familiecamping for å bestille sesongplass til seg og kompisen fra Øvrebø.

– De fikk størrelsesmål, og jeg fikk pris på 12.610 kroner fra 1. mai til 1. september. Det godtok jeg, og fikk tildelt to plasser ved siden av hverandre. Det var fortsatt god plass, forteller Hangeland.

For gammel

Men resepsjonisten hadde glemt å få alder på vogna.

– Jeg sa det var en 1987-modell. Da svarte resepsjonisten at det ikke gikk. De tok ikke inn vogner som var mer enn 20 år gamle, forklarer Hangeland.

Det skjønte han lite av, og bad om en forklaring.

– Jeg ble sjokkert. Kompisen min er god nok, men ikke jeg. Jeg ba om en forklaring, men det kunne han ikke gi meg. Resepsjonisten sa at kompisen min skulle få plass og jeg kunne besøke han. Men det var selvfølgelig uaktuelt, ifølge Hangeland.

Strøken vogn

Fra verandaen hjemme i Liane i Vennesla kikker han bort på sin Solifer 540 DL Artic fra 1987. Den står vinterlagret i hagen.

– Vogna er i helt topp stand. Det er verken bulker eller riper i den, og alle servicer er fulgt. Jeg kan forstå at de ikke ønsker stygge vogner, men mi er strøken, sier han.

Hangeland har vurdert å kjøpe ny vogn, men ser liten vits i det når den gamle er strøken og fungerer som den skal.

– Jeg har absolutt økonomi til å kjøpe ny campingvogn. Men jeg trives med denne, og har aldri hørt om at vogner blir utestengt på grunn av alder, sier han.

Ønsker ikke stygge vogner

Erik Moen, daglig leder ved Hamre Familiecamping, forteller at ei aldersgrense på 20 år ble innført for tre-fire år siden.

– Dette går kun på det estetiske. Det ser ikke bra ut om vi har stygge vogner stående gjennom hele sesongen. Det kan gå ut over trivselen, sier Moen.

Han har ikke noe problem med å forsvare aldersreglene ovenfor Fædrelandsvennen. Selv om campingvogna til Bengt Ove Hangeland er helt strøken, hjelper det ingenting.

– Vi måtte sette en aldersgrense. Hvis ikke hadde det blitt en evig diskusjon om hvilke vogner som er for stygge, forklarer daglig leder.

Han legger til at aldersgrensa kun gjelder for sesonggjester.

Ser snaut vogna

Bengt Ove Hangeland blir smått overrasket når Fædrelandsvennen bringer Moens begrunnelse.

– Det er ingen automatikk i at ei eldre vogn er styggere enn ei ny. Med sesongplass bygger man platting, setter opp fortelt, møbler og blomster slik at det skal se fint ut. Det er lite av vogna som vises, sier han.

Han forholder seg til det campingplassens daglige leder sier, og innser at det ikke blir sesongplass på Hamresanden i sommer.

– Vi har ei gammel vogn og er ikke ønsket av Hamre Familiecamping. Men vi er så trivelige folk at jeg er sikker på trivselen ville gått opp uansett, ler Hangeland.

– Ikke greit

Jørgen Øiestad fra Arendal sitter i landsstyret i Norsk caravan club. I 21 år har han reist rundt med campingvogn, men har aldri hørt om at campingplasser har aldersgrenser.

– For en merkelig regel. Dette er ikke noe greit. Alle som ønsker plass bør få det. Å bli nektet fordi man har ei eldre vogn synes jeg ikke noe om, sier Øyestad.