SØGNE: — Vi er fornøyd med dommen når det gjelder skyldspørsmålet, sier Alf Ånund Breive, bistandsadvokat for 47 år gamle Bjørgulf Henriksen fra Søgne.

Kristiansand tingrett finner det bevist at ulykken skyldes at kvinnen har vært uaktsom, og hun dømmes derfor etter Straffelovens paragraf 238 og Vegtrafikklovens paragraf 3. I skjerpende retning legges det vekt på at ulykken førte til alvorlig personskade, i formildende retning at dommen faller først over et år etter at ulykken skjedde.

Aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen, hadde lagt ned påstand om 24 dager i fengsel for 71-åringen.

Retten legger imidlertid til grunn at uaktsomheten ligger i nedre sjikt, og har gjort straffen på 30 dager betinget.

— Hvilken straff tiltalte skulle få, har min klient ikke vært opptatt av. At hendelsesforløpet skulle komme fram og bli belyst, var viktigst, sier Breive.

Falt i søvn

Det var 22. mars i fjor at den 71 år gamle kvinnen kjørte Toftelandsveien i retning Søgne, mens Bjørgulf Henriksen var på vei i motsatt retning på sykkel. Om lag én kilometer etter Volleberg, skjenet bilen over i motsatt kjøreretning og traff Bjørgulf Henriksen, som ble alvorlig skadet.

ET ANNET LIV: Bjørgulf Henriksen (47) fra Søgne ble alvorlig skadet da han ble påkjørt under sykkelturen til jobb i mars i fjor. Nå er kvinnen som kjørte ham ned, dømt i tingretten. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Retten legger til grunn at kvinnen falt i søvn bak rattet. Den finner ikke holdepunkter for noen annen forklaring.— Å få plassert ansvaret og slå det fast, har vært viktig for familien, framholder Breive.

Han la i retten ned påstand om 100.000 kroner i oppreisningserstatning. Selv om retten mener at kvinnen kan bebreides for at hun ikke stanset da hun kjente seg trett, finner den ikke holdepunkter for å betegne oppførselen som grov uaktsom.

Ikke dømt til erstatning

— At hun ble frikjent for krav om oppreisningserstatning, er vi uenig med retten i, sier Alf Ånund Breive.

— Vil dere anke saken på dette punktet?

— Det har vi ikke tatt stilling til ennå. For min klient har oppreisningserstatning heller ikke vært noe stort poeng. Det har vært underordnet alt det andre som har skjedd i saken. Så selv om jeg som hans advokat mener at dette rent juridisk bør lede til en anke, er det ikke avgjort ennå, fastslår Breive.

Kvinnen er også fradømt retten til å ha førerkort i en periode på to år.

Sveinung Johnsen, som forsvarte 71-åringen i tingretten, sier det er viktig for hans klient at hun ikke ble dømt for grov uaktsomhet, og at hun ble frikjent for erstatningsansvar.

— Det har vært viktig at hun er blitt trodd i det hun har sagt. Jeg oppfatter at retten sier at dette er en form for uaktsomhet som vi kaller ubevisst, det er dessverre sånt som kan skje i trafikken. Men hele saken har en bismak når en ser på skadene hun har forårsaket. Min klient er fryktelig berørt av det. Hun mener fortsatt at det må være en medisinsk årsak til at hun falt i søvn, selv om det ikke lar seg forklare, sier Johnsen.

Han sier at ankespørsmålet ikke er diskutert ennå.

— Jeg tviler på at det kommer en anke fra oss, med mindre det dukker opp helt nye opplysninger.