LILLESAND: Det er hovedbudskapet fra administrasjonen i det nye forslaget politikerne i Lillesand har fått til behandling.

I det nye forslaget finnes det to alternativer. I alternativ én beholdes boplikten på fastlandet, øyer med fastlandsforbindelse og på Ågerøya. I alternativ to beholdes boplikten på fastlandet og øyer med fastlandsforbindelse, men ikke på Ågerøya.

Ågerøya har i årevis vært stridens eple. Øya, den nest største i Blindleia, har ikke fastlandsforbindelse, men beboerne har vært pålagt boplikt. Både beboerne og politikerne i Lillesand har vært, og er, rykende uenige i bopliktspørsmålet.

— Nå skal de få bestemme seg, sier teknisk sjef Gunnar Ogwyn Lindaas.

I dag er rundt 30 av husene på Ågerøya helårsboliger. Rundt 85 er fritidsboliger. Nesten halvparten av byggene som er i bruk som fritidsbolig ligger innenfor regulert boligområde.

Ingen vil fjerne

Det nye forslaget er vesentlig forskjellig fra det første på flere punkter:

Det ene er altså at politikerne nå skal stemme over boplikten på Ågerøya. I det første forslaget, fantes det tre alternativer, som alle innebar at boplikten på Ågerøya falt bort.

Det har skapt reaksjoner hos bopliktforkjemperne.

Forslaget om å fjerne slektskapsunntaket faller bort, det samme gjør forslaget om å fjerne boplikten helt i kommunen.

— Det høringen har vist, er at få støtter å oppheve boplikten helt. Vi hadde også et alternativ i det første forslaget om å fjerne slektskapsunntaket (altså fritak for boplikt ved arv, red. anm.), men det hadde heller ingen tilslutning, sier Lindaas.

I det første forslaget gjaldt boplikten også kun i de områdene som var regulert til boligformål. Det vil si at alle hus som lå i landbruks-, natur- og friluftsområder (lnf) ville falle ut. Med en slik kobling, ville mellom 400 og 500 helårsboliger på fastlandet ikke lenger omfattes av boplikten. Særlig i Høvåg, hvor mesteparten av kommunens spredte bebyggelse ligger, har innbyggerne uttrykt skepsis.

— Vi følte at dette ble for dramatisk. Vi er ikke helt sikre på hva som ville ha vært konsekvensen, og da er det kanskje en dårlig idé, sier Lindaas.

Avgjøres i mai

Lillesand innførte boplikt i 1985. Kommunen har vært en pådriver for å bruke boplikt som et virkemiddel for å opprettholde bosettingen.

Før kommunevalget i høst, gikk Høyre og KrF til valg på å fjerne boplikten på Ågerøya. Dersom Pensjonistpartiet og Frp også stemmer for dette, blir det stort flertall for å fjerne boplikten på øya.

Fremskrittspartiet er det eneste partiet som har gått inn for å fjerne boplikten helt. Dette anbefaler administrasjonen ikke: "Oppsummert er administrasjonens vurdering at full konsesjonsfrihet vil frata oss et viktig virkemiddel til å ivareta bosettingen på de kanskje mest attraktive boligeiendommene, enten de er sjønære eller ligger i Lillesand sentrum."

Forslaget skal behandles av formannskapet 25. april. Bystyret behandler saken 9. mai.