KRISTIANSAND: — Dette er en tung og vanskelig dag for alle som er glade i Stian. Enten man vil eller ikke, så er denne minnestunden en bekreftelse på at det har skjedd noe katastrofalt. Men dette er ingen avskjed med Stian, vi flytter ham bare inn i et større rom i hjertene våre.

UVISSHETEN: Kapellan Liv Turid Blesvik satte ord på fortvilelsen over ikke å få svar på hva som har skjedd. - Et ørlite håp om at han en dag vil komme hjem igjen, og gå inn døra hjemme hos dere, det er der. Og den spenningen, den uvissheten, må dere bære, sa Blesvik, henvendt til Stians foreldre, Astrid og Asbjørn Abrahamsen. Foto: Kjartan Bjelland

Slik innledet kapellan i Lund Kirke, Liv Turid Blesvik, minnestunden for Stian Abrahamsen (29) i Lund Kirke. Rundt 100 mennesker var fredag samlet for å ta et siste farvel med ham. Kristiansanderen har vært savnet i Atlanterhavet siden han og fire andre la ut med seilbåten Lady Domina fra Karibien til Azorene 31. mars i år.

Foreldrene Astrid og Asbjørn Abrahamsen fikk vite om turen for første gang i fjor.

Fulgte drømmen

— For Astrid og Asbjørn kom det som en stor overraskelse at Stian ville ut å seile. Han hadde aldri vært spesielt opptatt av verken båt eller havet da han var yngre, og moren protesterte. Men Stian sto på sitt, og mente dette var en sjanse han måtte gripe, fortalte kapellan Blesvik.

Stian startet på ferden i desember i fjor, da han mønstret på i Las Palmas og seilte over til St. Lucia i Karibien. Her ble han en stund, og tok blant annet et seilkurs, og sendte hilsen hjem til foreldrene om at alt var bra. 28. mars fikk foreldrene en e-post om at han hadde mønstret på den 75 fot store seilbåten Lady Domina, og at de skulle seile hjem til Ålesund, via Azorene og Orknøyene. Med på ferden var to andre nordmenn, en brite og en danske.

Eventyrlysten

— Av venner og kjente blir Stian beskrevet som en rolig og fåmælt gutt. Samtidig var han eventyrlysten. Han studerte blant annet i Australia, og dro til Bali hvor han tok dykkerlappen. Om det var under studietiden i Australia drømmen om seilturen oppstod, får man aldri vite, sa Blesvik.

31. mars kom det aller siste livstegn fra Stian. Da sendte han beskjed hjem til foreldrene om at de kun var minutter unna å legge ut fra St. Lucia. Siden har det ikke vært livstegn fra verken mannskap eller fartøy, som kun var utstyrt med VHF-radio, ikke nødpeilesender eller satelittelefon.

Bærer et lite håp

25. april fikk Astrid og Asbjørn Abrahamsen en telefon fra redningssentralen som lurte på om de hadde en sønn som var på vei over Atlanterhavet. I ettertid har man funnet ut at det brøt ut en kraftig storm i Atlanterhavet da Lady Domina var på vei over.

— Stian omkom på havet mens han levde ut drømmen sin. Tre måneder er gått siden dere har hørt fra sønnen deres. Men et ørlite håp om at han en dag vil komme hjem igjen, og gå inn døra hjemme hos dere, det er der. Og den spenningen, den uvissheten, må dere bære, sa kapellan Liv Turid Blesvik, henvendt til Stians foreldre.