— Jeg synes det er vel fortjent, men fremfor alt en ære. Jeg er veldig takknemlig, sa Scherpf til Fædrelandsvennen.

Til stående applaus fra et samlet fylkesting i Klubben, takket Alex Scherpf og kona Reidunn Gøthesen for kulturprisen. Foto: Tormod Flem Vegge

Kreftsykdommen tar hardt på, og kona Reidunn Gøthesen holdt takketalen til forsamlingen som besto av fylkestingets medlemmer, biskopen, miljøvernministeren, fylkesmannen og veisjefen, blant flere andre.

— Alexander Scherpf har betydd svært mye for kulturlivet på Agder og i Norge, sa Olav Haavorstad, leder av fylkeskommunens kulturutvalg.

Samlet pub og bedehus

Han siterte Asbjørn Arntzen, og sa at Alexander Scherpf som få andre har greid å samle kulturfolk fra ulike miljøer og livssyn til kreativt samspill, en mann som har brutt ned mange av de skiller og stengsler som en gang preget ulike miljøer i Kristiansand.

Arntzen var til stede og hyllet Scherpf som gudfar for det tradisjonsrike "Like til Betlehem"-spillet. Han omtalte Scherpf som mannen som forente talentene fra pub og bedehus.

Olav Haavorstad sa han alltid er spent foran kulturpris-utdelinger, men at fylkeskommunen aldri har fått så mye ros for en utdeling som i år når den 33. kulturprisen gikk til Alex Scherpf.

Scherpf ble utdannet regissør ved Statens Teaterhøgskole. Han har vært teatersjef ved Sami Theater i Kautokeino i seks år, og sjef for Agder Teater i tre år. Han har hatt utallige regioppdrag rundt om i landet. Totalt er det snakk om langt over 100 produksjoner. Scherpf er forresten den eneste ikke-same som noensinne har fått kulturprisen i Kautokeino.

Olav Haavorstad trakk fram Scherpfs store betydning for kreativitet og teater på Sørlandet, og at han har jobbet like mye sammen med amatører som profesjonelle. Han roste også Scherpfs innsats for å få sørlandske kunstnere fram i lyset, og hans unike evne til å jobbe fram talenter.

I gang med Kjutta

Selv sier Scherpf at han ikke er ferdig med sitt arbeid. Tross sykdommen er han nå i gang, i samarbeid med Rune Andersen og Knut Nærum, om forestillingen om Oluf Severin, altså Kjutta.

— Det var en del negative reaksjoner, men vi har ikke gitt opp. Jeg er så smått i gang, og forestillingen skal settes opp i 2015. Det er godt å ha noe å gjøre mellom cellegiftkurene, men det er tøft, sier Alex Scherpf.

Han sier forestillingen om Oluf Severin skal bli verdig og viktig. Og sikkert med nok av brodd mot "etablissementet".

Rune Andersen har forresten en gang sagt at han neppe hadde hatt sitt levebrød på scenen, hadde det ikke vært for det Alex Scherpf har lært ham og inspirert ham.

Scherpf er kjent som en aktiv debattant, som ikke er redd for å si sin mening uansett motstander. Det har mang en gang gnistret av avisinnleggene hans.

— Han har reist en rekke viktige debatter og betydd svært mye for utviklingen av kulturlivet i landsdelen, sa Olav Haavorstad.

Fylkeskulturprisen er på 50.000 kroner, samt et kunstverk av Tone Svaland Holberg.

Flere priser

Fylkeskommunen delte også ut andre priser og stipender under julemiddagen på Klubben onsdag.

Den 17 år gamle stuperen Thelma Baatz Strandberg fra Kristiansand fikk idrettsstipend på 40.000 kroner.

Forfatter Bjørn Arild Ersland (Mandal), filmregissør Even Hafnor (Kristiansand), musiker Egil Kapstad (Kristiansand) og billedkunstner Jeannie Ozon Høydal (Kristiansand) fikk hver sitt kunstnerstipend på 50.000 kroner.

Billedkunstner Terje Moen og billedkunstner Ann Cathrin November Høibo, begge Kristiansand, fikk hver sitt arbeidsstipend på 100.000 kroner.

Frivillighetsprisen med maleri og 25.000 kroner gikk til Melvin Kleiven fra Lindesnes.