Prest Nils Terje Andersen gjør seg klar for den første av tre gudstjenester på tre timer. Foto: Kjartan Bjelland
– Det regner og blåser ute. Men det gjør ingenting, åpnet Andersen gudstjenesten med. Foto: Kjartan Bjelland
Steinar Thomassen (41) og datteren Johanna (4) følger spent med. Foto: Kjartan Bjelland
Barnekoret "Barnegospel" sang under den første julegudstjenesten. Foto: Kjartan Bjelland
Det var mange små som strømmet fram til scenen da barnekoret skulle synge. Foto: Kjartan Bjelland
En gutt strekker seg opp for å se hva som skjer. Foto: Kjartan Bjelland

– Det er hektisk nå i jula. Men så er det ei «jysla» trivelig og lystbetont tid, sier prest Nils Terje Andersen i Vågsbygd menighet.

Klokka nærmer seg to, og Andersen gjør seg klar til å ta imot opp mot to tusen kirkegjengere i løpet av tre timer.

Prest Nils Terje Andersen gjør seg klar for den første av tre gudstjenester på tre timer. Foto: Kjartan Bjelland

– Tradisjonelt sett har vi hatt to julegudstjenester i Vågsbygd kirke. Men det var så trangt at vi valgte å utvide til tre for et par år siden. Det har vært en suksess, sier Andersen.

Folk strømmet til

Både klokken 14, 15 og 16.15 åpnet han dørene til julegudstjeneste tirsdag ettermiddag. Allerede en halvtime før den første gudstjenesten startet strømmet kristiansandere til kirka.

– Det er en tradisjon å gå i kirka på julaften. Vi treffer folk og har det koselig. Barnearbeidet her i Vågsbygd er veldig bra. I dag er faktisk første gang på noen år at barna mine ikke skal synge i kirka, sier Kristin Lund på vei inn i kirken.

Jan Tynes er en annen som tok turen til Vågsbygd kirke på julegudstjeneste.

Steinar Thomassen (41) og datteren Johanna (4) følger spent med. Foto: Kjartan Bjelland

– Det er viktig å være i Guds hus på denne dagen. Jeg bor i Arendal, men feirer med barn og barnebarn her i Vågsbygd. Da er det koselig å gå i kirken sammen hele familien, sier han.

Festivaltid

– I forrige uke hadde vi seks skolegudstjenester og to barnehagegudstjenester. Det er nærmest som en festivaltid, og det er bare gøy, forteller presten.

Andersen har ingenting imot å jobbe på selveste julaften.

– Tvert imot. Jeg er veldig glad i å jobbe på julaften. Lykkefølelsen kommer virkelig når siste gudstjenesten er ferdig og klokken ringer jula inn, forklarer han.

Glad for regn

Da Fædrelandsvennen snakket med Andersen i forkant av gudstjenestene regnet det kraftig. Det bekymret ikke presten.

Det var mange små som strømmet fram til scenen da barnekoret skulle synge. Foto: Kjartan Bjelland

– Regn er godt gudstjenestevær, så jeg tror nok det kommer mange likevel. Julaften er en dag hvor mange som vanligvis ikke går i kirken kommer på julegudstjeneste. Apellen i juleevangeliet treffer mange i hjerterota, sier presten.

– Utenkelig uten kirka

Professor Sylfest Lomheim tok med seg familie og venner og fylte ei rad under den første av gudstjenestene. Han leste juleevangeliet foran menigheten.

– Jeg kan virkelig ikke tenke meg julaften uten å gå i kirka. Det er både norsk historie, kultur og tradisjon. Derfor er jeg så glad for å få lese her i Vågsbygd i dag, sier Lomheim.

Forskjellig program

I motsetning til andre kirker la Vågsbygd opp programmet forskjellig i de tre gudstjenestene. Tre forskjellige kor med barn i forskjellig alder sang.

– De to første gudstjenestene er fokuset på barn, mens den siste har litt mer voksenpreg. Vi prøver å variere litt for å treffe forskjellige aldersgrupper, forklarer Andersen.