KRISTIANSAND: — Vi har vært i dialog med sykehuset om opprettelsen av dette tilbudet siden 2006. Vi har ennå ikke klart å få tilbudet på bena. Jeg er ikke sikker på om sykehuset ønsker det, sier helse- og sosialdirektør i Kristiansand Lars Dahlen.

- Hva bygger du det på?

— Det har vært mye fram og tilbake om plassering, innhold og økonomi. Nok er nok. Hadde sykehuset villet, hadde vi hatt tilbudet på plass nå, sier Dahlen.

Plassering

Tilbudet Dahlen snakker om en tungt bemannet institusjon som skal fungere som et boltilbud for rundt ti mennesker. Kommunen og sykehuset har vurdert forskjellige lokaliseringer av tilbudet.

Både Randesund og Grim er vurdert og forkastet. Nå kan det se ut som om institusjonen blir plassert i tilknytning til sykehuset.

— Det er et tilpasset tilbud til innbyggere med svært tunge psyikiatriske utfordringer som samtidig kan være voldelige og utagerende. Det skal være døgnkontinuerlig bemanning med kompetanse til å håndtere tung psykiatri og adferdsproblematikk, sier Dahlen.

Spleiselag

Helse- og sosialdirektøren sier sykehuset har ansvar for å behandle denne pasientgruppen, mens kommunen har ansvar for å gi dem et botilbud.

— Derfor mener jeg det er riktig at dette blir et spleiselag. I løpet av en måned skal saken opp til drøfting i samarbeidsutvalget med knutepunktkommunene og sykehuset. Etter det håper jeg vi kan komme viedere i arbeidet med å etablere dette tilbudet, sier Dahlen.

Uryddig prosess

Klinikksjef ved psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus, Anders Wahlstedt, innrømmer at det har gått lang tid for å få på plass et tilbud for de tyngste psykiatriske pasientene.

— Det har vært en uryddig prosess og noe av det er nok min feil. Jeg har ikke vært tydelig nok på hvor viktig det er å ha et økonomisk fundament for dette tilbudet. Det er en veldig vanskelig pasientgruppe det er snakk om. Jeg har ikke noe tall for hånden, men de fleste av dem er nok allerede pasienter hos oss i dag i mangel av et bedre tilbud. De er i utgangspunktet ferdigbehandlet og trenger et botilbud, sier Wahlstedt

Ikke prioritert

Klinikksjefen sier det psykiatriske tilbudet i landsdelen har fått et løft de siste årene.

— Men akkurat denne pasientgruppen er ikke prioritert av politikerne. De faller mellom to stoler og det er veldig uheldig. De fortjener et helsepolitisk fokus som de ikke får, sier Wahlstedt.

Pasientgruppen har vært tema på mange møter mellom kommune og sykehus. Det er bred enighet om at det er faglig riktig med et slikt tilbud.

— Problemstillingen med et skjermet botilbud for tunge psykiatriske pasienter ble diskutert på et møte hvor sykehusdirektør Jan Roger Olsen, Lars Dahlen og jeg var til stede. Vi ser alle behovet for å gjøre noe for denne pasientgruppen. Derfor ser vi nå på muligheten for å bygge et nytt bygg på sykehusområdet som er tilpasset pasientene med de største utfordringene, sier Wahlstedt.

420 psykiatrimeldinger i år

— De aller fleste bevæpnede oppdragene vi er ute på handler om psykiatri, rus eller begge deler, sier stabssjef og leder for operasjonssentralen i Agder politidistrikt, Bård Austad.

Han er i utgangspunktet positiv til at det opprettes et botilbud til de tyngste psykiatriske pasientene. Det er en vesentlig del av politiets hverdag å rykke ut på meldinger som omhandler psykiatri.

En opptelling foretatt av politiet i går kveld viste at det hittil i år har kommet inn 420 meldinger som dreier seg om psykiatri i en eller annen form.

— Psykotiske pasienter representerer en del farlige situasjoner. Kolleger har blitt knivstukket i møte med psykotiske pasienter. Jeg ble knivstukket selv da jeg jobbet i Skien. Enkelte helger har vi opplevd at tre eller fire patruljebiler står parkert foran legevakta mens vi venter på om pasientene skal i politiets forvaring eller overtas av helsevesenet, sier Austad.

Stabssjefen sier mange av situasjonene oppstår når polititjenestemenn skal ha med seg mennesker som nekter å la seg fremstille for lege.

— Det er et av de vanligste oppdragene vi har. I slike situasjoner blir vi rett og slett muskelmassen som må hjelpe til. Vi vet aldri hvordan mennesker reagerer i slike situasjoner. Enkelte av de vi kommer borti vil jeg si er tikkende bomber, sier Austad.

- Vi er urolige

— Dette er ikke et lukket botilbud, men en institusjon med stramme rammer, sier assisterende kommuneoverlege i Kristiansand Odd Kjøstvedt.

Kommuneoverlegen sier botilbudet er tuftet på frivillighet. Målet er at pasientene oppholder seg så lenge på institusjonen at de kan klare seg i andre, lempeligere boformer etter hvert.

— Vi er urolige for at det skal skje alvorlige ting rundt denne pasientgruppen fordi vi ikke får til å gi dem et passende botilbud. Bemanningen skal være både faglig kompetent og tallmessig høy. Vi mener det er riktig å beregne tre ansatte per beboer, sier Kjøstvedt.

Tandem-prosjektet har fått navnet sitt fordi det skal drives av to krefter; Sykehuset og kommunen.

— Vi har et delt ansvar for disse menneskene. Derfor planlegger vi at det skal være en felles drift og en felles faglig ledelse av institusjonen, sier Kjøstvedt.