— Jeg synes dette er helt greit, sier Frank Høgberg og kikker opp på rivemaskinen som spiser seg inn i den gjenstående bygningsmassen til det gamle Filadelfia-bygget i Kristiansand sentrum.

Frank Høgberg, medlem av menigheten Filadelfia, forteller at han har mange gode minner fra tiden da Filadelfia-bygget i bakgrunnen ble benyttet av menigheten hans. Mandag kveld startet siste fase av rivingsprossen, og Høgberg fulgte spent med. Foto: Tormod Flem Vegge

Han humrer litt for seg selv når monstermaskinen med enkelhet river av en stor del av blokka i Dronningens gate og slenger delen i bakken.

— Mange hyggelige minner

Mandag kveld gikk mannskap fra AF Decom, som driver med riving av bygg, til angrep på siste rest av det gamle Filadelfia-bygget. Flere medlemmer fra menigheten fulgte spent med på rivingsarbeidet, blant andre Høgberg.

I løpet av denne uka skal fasaden til de gamle lokalene til Filadelfia være fjernet fra tomta der nye kvartal 42 skal etableres. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er mange hyggelige minner knyttet til lokalet, fellesskap og sang og musikk. Jeg har tilbrakt en god del tid der, påpeker Høgberg, som har vært medlem av menigheten Filadelfia fra tiden før menighetsbygget i Dronningens gate ble bygget på slutten av 1950-tallet.

Stengte av

Kari K'Odingo, prosjektleder for AF Decom, forteller at den siste fasen i rivingsarbeidet medfører at Dronningens gate må delvis sperres av.

— Helse og sikkerhet kommer først. Vi sperrer av veien, slik at ikke folk og biler blir skadet. Dette er et høyt bygg, og da er det fare for fallende gjenstander, sier hun.

Her setter arbeidere fra rivingsfirmaet AF Decom opp treplater mot sikkerhetsgjerdene i Dronningens gate, for å hindre at steinsprut fra rivingsarbeidet skal skade omgivelsene. Foto: Sondre Steen Holvik

— Bygget tygges i stykker fra toppen og nedover i etasjene, forklarer prosjektlederen.

K'Odingo håper at høybygget er såpass redusert i størrelse i løpet av tirsdagen, at arbeiderne da kan fortsette rivingen uten at gaten blir sperret av. Når uka er omme, skal rivingsarbeidet av de synlige bygningene være fullført. Planen er at tomta skal være ryddet, noe som inkluderer kildesortering av bygningsmaterialer, i løpet av siste halvdel av januar.

Over 20 år siden

Prosjektet Q42, eller Kvartal 42, som har en kostnad på 600 millioner kroner pluss moms, har tatt form gjennom en periode på over 20 år.

— Vi har jobbet lenge for å kunne rive bygningsmassen, så dette er en milepel. Tankene bak prosjektet ble til tidlig på 90-tallet. I 2005 startet vi arbeidet for alvor. Bare reguleringsarbeidet tok fire år, forteller Billy Øksendal, Filadelfias prosjektleder for Q42. ## Må selge leiligheter

På nyåret er det klart for det første spadetaket på tomta. Først må imidlertid rundt 40 prosent av de 71 leilighetene, som er en del av det nye kvartalet, være solgt unna.

Kari K'Odingo, prosjektleder for AF Decom, sier at sikkerhet er viktig når det gamle lokalene til Filadelfia rives. Derfor sperres deler av Dronningens gate under rivingsarbeidet. Foto: Sondre Steen Holvik

— Leilighetene er en viktig del av finansieringen av prosjektet, i realiteten er de hovedinntektskilden vår, sier Øksendal.

— Vi har siktet oss inn mot et mer modent alderssjikt når det gjelder kjøpere. Vi ønsker at beboerne blir aktivisert, og at de blir en del av et sosialt fellesskap, fortsetter han.

- Opprinnelig for lite

Øyvind Valvik, en av hovedpastorene i Filadelfia, forteller at det gamle menighetsbygget allerede var for lite da det ble bygget.

— I 1959 hadde Filadelfia 275 medlemmer. Nå har vi 1650 medlemmer, så behovet for større plass er betydelig. Vi trenger også lokaler for å administrere rusomsorg, radio- og tv-produksjon og barne- og ungdomsarbeid. Nå kommer vi også til å satse mer på eldre, forteller pastoren.

Hvis alt går etter planen, skal Q42 stå ferdig første halvår av 2016.