KLAR TALE: Plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum sier tiltaket er helt ute av målestokk, og krever at terrenget må tilbakeføres til det kommunen godkjente i 2008. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Men Olsen blir neppe anmeldt.

— Sånn jeg ser det må trappa vekk, og terrenget tilbakeføres. Det er blitt veldig dominerende, og ikke i tråd med vedtak i byutviklingsstyret. Boligen skulle tilpasses terrenget, og det grønne draget bevares. Det er viktig at saken nå følges opp, uttaler Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret.

Torsdag var politikere og administrasjon på en heldags befaring i kristiansandsskjærgården. Da var det naturlig å gjøre et stopp innerst i Fidjekilen, ved den nye tomannsboligen til Jan Roger Olsen.

For tre uker siden skrev Fædrelandsvennen at det knapt er en busk igjen av vegetasjonen på stedet. Tvert imot er det anlagt en større utfylling for terrasse, en godt synlig stablesteinsmur og en rundt 30 meter lang og ruvende betongtrapp ned til brygga.

Det var Fylkesmannens miljøvernavdeling som varslet kommunen etter en befaring hos naboen, ikke ukjente Bjøro Håland, som fikk fyllingen midt i synet.

- Helt ute av målestokk

Forrige uke var plan- og bygningssjefen og saksbehandler fra kommunen ute hos Olsen og hans entreprenør, som nå skal lage en plan for tilbakeføring.

— Det er et tiltak som synes å ha særdeles liten sammenheng med vedtaket. Det er helt ute av målestokk, fastslår plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum.

Stavrum sier trappa, ifølge søknad og godkjenning, var mer som en terrassert sti å regne. Og fyllingen skulle være helt beskjeden, med plass til en liten terrasse.

— Blir det aktuelt med politianmeldelse og bot?

— Det vil jeg ikke si. Det er mulig å gjenskape terrenget slik det var før, svarer plan- og bygningssjefen, som får støtte av politikerne i at dialog er å foretrekke.

Også han er, overfor Fædrelandsvennen, klar på at store deler av tiltaket må fjernes og tilbakeføres.

Foreløpig behandles saken administrativt. Hvis det oppstår uenighet, blir byutviklingsstyret koblet inn. Uansett skal planen for tilbakeføring forelegges Fylkesmannen.

- Menneskeskapt

Mette Gundersen, Aps gruppeleder, deltok på befaringen torsdag. Hun ble forbauset over det hun observerte.

— Det blir så massivt. Hele området er omformet til noe menneskeskapt, ikke naturskapt, sier Gundersen, som mener saken er en viktig påminnelse.

— Dette er et eksempel på hvorfor vi har så strenge regler i sårbare områder som dette. Mange hevder vi er alt for strenge i kommunen, men denne naturen er gitt oss én gang, og den skal vi ta vare på for senere generasjoner, påpeker hun overfor Fædrelandsvennen.

Sykehusdirektøren fikk i 2008 tillatelse til å bygge tomannsbolig til barna på sin 3,5 mål store strandeiendom, foran huset han har bodd i siden 1995. Godkjenningen var omstridt da byggegrensen mot sjøen gikk tvers gjennom tomannsboligen.

Countryartist Bjøro Håland sang ut om forskjellsbehandling. Også han ønsket å bygge to nye boenheter på sin fem mål store eiendom, men fikk nei hos Fylkesmannen siden disse lå utenfor byggegrensen.

Olsen skal møte Skaara

Jan Roger Olsen sier til Fædrelandsvennen at han har avtalt en konsultasjon med byutviklingsstyrets leder Grete Kvelland Skaara mandag.

— I forhold til fyllingen mener entreprenøren at massene kan omplasseres på eiendommen, på en måte som er akseptabel. Når det gjelder trappa skal vi komme opp med forslag, opplyser Olsen.

— Skaara sier til Fædrelandsvennen at den må vekk?

— Jeg hadde hatt forhåpninger om at vi kunne diskutere andre løsninger på mandag. Den fremstår mer prangende nå enn den var tenkt som ferdig, med naturheller på og beplantning rundt. Vi må høre hva som er akseptabelt, svarer han.

— Hva tenker du om situasjonen som har oppstått, nå i ettertid?

— Det er sterkt beklagelig, det er ikke annet å si om det. Vi er innstilt på å finne akseptable løsninger, og håper på dialog.

Dersom masser skal fjernes, slik administrasjonen krever, synes eneste alternativ å være sjøveien.