Har du noen råd for å unngå myggstikk? Diskutér under artikkelen.

LILLESAND: Sørlendingene slåss iherdig mot innpåslitne mygg og knott for tiden, og Terje Glamsland har møtt på flere store svermer. Oppspist og litt oppgitt har han lett etter vidunderkuren som holder myggen borte.

— Myggsprayen fungerer en stund, men så snart du begynner å svette, må du spraye på mer, forteller han.

Håpet ble vekket da en bekjent tipset om et "vidunderapparat", ThermaCell Mosquite Repellent. ThermaCell er på størrelse med en fjernkontroll og inneholder en gasspatron som varmer opp et filtstykke med en gift som myggen ikke liker. Når røyken stiger opp, skal den holde myggen vekk fra et område på 20 kvadratmeter.

VIDUNDER?: ThermaCell Mosquite Repellent skal kunne holde myggen unna på et område på 20 kvadratmeter, men fungerer det? Foto: Reidar Kollstad

— Det er nesten for godt til å være sant, sier Terje Glamsland mens vi trasker innover skogen mot hans hemmelige fiskevann. Her svømmer det rundt ørret på opp til 1,5 kilo.- Det er absolutt verdt å holde ut med knotten og myggen for få ørret på flua, sier Glamsland.

- Skeptisk

I lange støvler tråkker vi innover myra til fiskevannet på sen kveldstid. Knotten lar vente på seg ennå en time før den svermer ivrig rundt fluefiskeren.

— Jeg er egentlig ganske skeptisk, men man får jo et håp når en bekjent anbefaler det, sier Glamsland før han fyrer opp sin splitter nye ThermaCell.

Det går noen minutter før røyken siver opp. I mens svermer knotten ivrig rundt fluefiskeren.

— Nå klør det godt, sier han og gnir seg i ansiktet og i nakken.

- Litt skuffende

Vi venter i spenning på at vidunderapparatet skal virke, men Knotten flyr faktisk gjennom røyken og ser ikke ut til å ense den i det hele tatt.

— Det var som ventet, men likevel litt skuffende. Jeg skal på en tre dagers kanotur til Nissedal og hadde håpet at denne kunne reddet turen, sier Glamsland.

Men han lurer på om knotten er tøffere enn myggen.

— Det kan jo hende at myggen ville holdt seg unna, sier Glamsland som fortsatt sverger til myggsprayen.

— Jeg sprayer Mygga på klær og i ansiktet, og mer når jeg begynner å svette, legger han til.

Klekketid

Har du, kjære leser, også fått et lite stikk eller flere som klør? Da er ikke det så rart, for nå klekkes eggene både til mygg, knott og sviknott, kan Finn Erik Klausen fortelle. Han er førstelektor i entomologi ved Universitetet i Agder (UiA).

HOLDER UT: Terje Glamsland holder ut med både mygg og knott så lenge ørreten biter på flua. Foto: Reidar Kollstad

— Dersom det ikke har vært særlig tørke, er det ikke usannsynelig at det blir en skikkelig myggsommer, forteller han.Og dersom det blir varmt og fuktig, kan klekkingen fortsette en god stund utover sommeren også.

— Det er først i slutten av august, når nettene blir kjøligere, at det gir seg, sier Klausen.

- Bruk lyse klær

I mellomtiden finnes det råd dersom du vil prøve å unngå insektbittene.

— Det ser ut til ar myggen tiltrekkes av svette og karbondioksid fra pust og utsondringer fra huden. Du kan smøre deg med et middel som er sterkere enn denne lukten, forklarer Klausen, som ellers oppfordrer folk til å gå med lyst tøy.

— Det ser rett og slett ut som om myggen tiltrekkes mørke klær, sier Finn Erik Klausen.

Hva er ditt beste våpen mot myggen? Skriv i kommentarfeltet under.