Se video av måka som får ost på fanget til Einar Svendsen øverst i saken.

KRISTIANSAND: — Vi gir mest brød, men skal den være intim, må den få ost. Det går nok noen kilo hvert år, sier Einar Svendsen. Det var for 22 år siden det spesielle forholdet startet.

— En dag jeg satt og solte meg våknet jeg av at måka satt på kneet mitt og skrek etter mat, sier han, og speider etter sin gode venn, Olav Benneche.

Olav Benneche

— Ja, den er oppkalt etter Olaf Benneche, gata vi bor i, forteller Svendsen. Men døpt er den ikke, sier han og smiler. Olav kommer hver morgen i det ekteparet Svendsen drar for gardinene foran stuedøren. Den kommer omtrent på dagen 1. april hvert år, og drar igjen rundt 15. august. Fiskemåka følger flokken til Danmark og videre nedover.

Olav har hatt minst fire maker i løpet av de 22 årene han har kommet til hagen på Lund. Den bedre halvdel får også brød og ost, men hun er ikke så nærgående som sin mann.

Reinkarnasjon

Kirsten Brit Svendsen er glad i å ta bilder og video, og har knipset et øyeblikk hvor måka spiser rett fra matfars munn. Også hun har et spesielt forhold til den hvite fuglen.

— Jeg tror det er en reinkarnasjon av et menneske. Noen ganger ser den sånn på meg, og jeg blir helt rørt, sier hun. Også barna i familien har vokst opp med Olav Benneche, og sommeroppholdet er en tradisjon som er knyttet til stedet. Men nå skal ekteparet flytte, etter 42 år i huset.

Flytter

— Det blir trist og rart å forlate ham. Denne måka er spesiell, sier Einar Svendsen.

— Naboen har spurt om de kan overta. Bare som en vits, da, sier han. Ekteparet flytter til en leilighet litt høyere opp på Lund.

— Jeg må nesten ringe dere dersom den dukker opp der oppe, sier han og humrer. Men innerst inne har han nok innsett at det 22 år lange fugle- vennskapet snart er fløyet med vinden.

Nært: Det er ingen tvil om at Einar Svendsen har et nært forhold til måka som hver sommerdag, i 22 år, har kommet til huset på Lund for å få brød og ost. Foto: Kirsten Brit Svendsen
Ikke te: Men ost vil den ha. Hvert år går det kilovis med gulost til mating av måkeparet og spurvene i hagen. Foto: Kirsten Brit Svendsen
Makker: Minst fire fruer har Olav Benneche hatt i sin tid i Olaf Benneches gate på Nedre Lund. Hunnene er alltid mye mer beskjedne enn sin mann. Foto: Kirsten Brit Svendsen
Gjensyn: Kirsten Brit Svendsen blir helt rørt når måka ser på henne på sin helt spesielle måte. Hun tror kanskje det er en reinkarnasjon av et menneske. Foto: Einar Svendsen