INNMARSJ: Her marsjerer Garden inn på Marine Barracks, U.S. Marine Corps leir i Washington D.C. Gardist Stian Stapnes fra Birkeland er nr 2 fra venstre. Foto: Ole Martin Synnes/Garden
NATOPARADE: Under oppholdet i Norfolk, Virginia deltok 3. Gardekompani i gateparade for NATOs 60-års jubileum. Nr. 3 fra høyre er gardist Inga Marie Soteland fra Kristiansand som spiller klarinett. Foto: Ole Martin Synnes/Garden
GRANBY: Musikk- og drilltroppen går her langs Granby Street i Norfolk, Virginia. Med solid varme og strålende sol ble dette en svett opplevelse for gardistene. Foto: Ole Martin Synnes/Garden
MARSJERER: Under drillprogrammet har musikktroppen en egen sekvens hvor musikkgardistene marsjerer mens de spiller. Bildet er fra Marine Barracks i Washington D.C. Foto: Ole Martin Synnes/Garden
DRILL: Med drilltroppen stående i ro, gjennomfører musikktroppen sin egendel. Her dannes det formasjoner og mønstre som soldatene går i. Bildet er tatt på Marine Barracks i Washington D.C. Foto: Ole Martin Synnes/Garden

BIRKENES/USA: — Det har vært utrolig kult. Jeg føler meg heldig som fikk lov til å representere Garden og Norge i USA. En stor opplevelse, sier birkenesgutten Stian Stapnes.

Alt sies å være stort i Amerika. Det ble også Gardemusikken, som fikk opptre foran tusenvis av mennesker.

— Vi ble behandlet som helter der borte. Amerikanere stoppet meg på gata for å snakke og alle hilste til oss. Det er slettes ikke hverdagskost hjemme i Norge, sier Stapnes.

Musikalsk familie

20 år gamle Stian Stapnes vokste opp i en musikalsk familie på Birkeland. Han begynte å spille trommer da han var ni år gammel. Han gikk i ungdomskoret Crescendo og gikk fem år i korps. Deretter tok han musikklinja på Dahlske videregående skole i Grimstad.

— Og nå er jeg altså signaltrommeslager i Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps. Jeg er ganske fornøyd. Livet er bra, sier Stapnes.

Men livet som gardist er ingen dans på roser. I følge Stapnes blir det opp til ni timers knallhard trening hver eneste dag.

— Jeg var veldig stresset i starten. Det var mange rutiner å sette seg inn i og en helt annen hverdag enn det jeg var vant til. Men det har gått bedre og bedre med tiden. Nå er det for eksempel ikke så ille å stå opp klokken seks om morgenen, og stressnivået er ikke like høyt som det var i starten, forteller Stapnes.

— Den største faren med dette soldatlivet er at du slutter å tenke selv. Det gjør befalet for deg. Men jeg begynner å bli vant med det, legger Stapnes til.

Drømte om Garden

Birkenesgutten har alltid vært fasinert av Gardemusikken.

— Jeg har sett videoer av dem på YouTube, så lenge jeg kan huske. Spesielt videoer av signaltrommeslagerne, sier Stapnes og legger til.

— Gardemusikken er verdens beste på drilloppvisninger og parader. At jeg kan få være en del av det er virkelig en drøm som går i oppfyllelse.

Større enn USA

Nå trener Stian Stapnes og kompisene i Garden for harde livet for nye oppgaver. Den viktigste oppvisningen for Stapnes skjer i august. Da skal Garden til Sørlandet og Birkeland.

— Jeg ble så glad da jeg hørte at vi skulle til Birkeland. Det å opptre som gardist på stedet jeg har vokst opp blir en fantastisk opplevelse. Jeg gleder meg som en liten unge til å opptre foran familie og venner på Birkeland. Det har aldri skjedd før. USA er bra, men ingenting slår Birkeland, sier unge Stapnes.

Men når Stapnes legger fra seg uniformen vil han til Birkeland for å jobbe seg opp litt kapital. Sammen med kjæresten vil han til Cuba for å jobbe med barn og musikk. Senere vil han til Brasil og deretter trolig Danmark for en musikkutdannelse.

— Målet er å dra tilbake til USA og leve av musikken. USA som er drømmen min. Det er i USA du finner de store musikerne. Det er i USA det skjer, sier gardist Stian Stapnes.