KRISTIANSAND: Mannen har hatt vedlikeholdsansvar på nikkelverket i Kristiansand og en rolle i forbindelse med å skaffe underleverandører.

I en periode på to år skal han privat ha mottatt cirka 300.000 kroner og noe utstyr fra et selskap. Politiet mener han i bytte mot dette, sikret selskapet oppdrag på nikkelverket.

— Jeg kan bekrefte at vi har siktet en mann i 40-årene for grov korrupsjon, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Nikkelverket varslet

Mannen, som er bosatt i Kristiansand, ble pågrepet i april i år etter at nikkelverket selv anmeldte saken til politiet i fjor høst. Han ble løslatt etter avhør og ransaking.

— Det var Xstrata som varslet oss om saken, og samarbeidet med dem har vært godt, sier Repstad.

Politiet mener siktede mottok penger og utstyr av underleverandøren mellom 2010 og 2012. Ifølge skattelistene for 2010 hadde mannen en inntekt på vel 560 000. Året etter var inntekten steget til vel 860.000 kroner.

John Repstad ønsker ikke å gå i detalj rundt den pågående etterforskningen, men sier mannen i avhør ikke har erkjent straffskyld.

- Fulgte rutinene

ANMELDTE KORRUPSJON: Administrerende direktør Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk, (tidligere Xstrata) bekrefter at de selv varslet politiet om mannen som nå er siktet for grov korrupsjon.

Administrerende direktør Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk bekrefter at det var dem som varslet politiet.— Dette er i tråd med våre rutiner. Hvis vi ser at noe kan være ulovlig, vil vi alltid varsle politiet slik at de kan gjøre en vurdering av dette, sier Stenstad til Fædrelandsvennen.

Han er ellers varsom med å kommentere den aktuelle korrupsjonssaken.

— Fra vårt ståsted er dette en avsluttet personalsak, som jeg verken vil eller kan kommentere i mediene, sier Stenstad.

Flere varslingsmuligheter

Hvordan saken ble oppdaget vil han heller ikke kommentere. Generelt sier han at nikkelverket har en rekke kontrollrutiner for å avdekke korrupsjon. I tillegg har ansatte som mistenker kriminelle forhold, flere varslingsmuligheter. De kan enten varsle ledelsen internt eller sende e-post eller ringe en egen "etikklinje" til et selskap utenfor Glencore Nikkelverk.

Ved mistanke om korrupsjon vil det alltid bli kalt inn et eksternt revisjonsteam, et såkalt "forensic audits".

— Om det da skulle være mistanke om noe ulovlig, er det ikke opp til oss å vurdere det. Da vil vi gå til anmeldelse, sier Stenstad.

— Hva skjer i forhold til den aktuelle underleverandøren i denne saken?

— Jeg har ikke lyst til å gå mer i detalj. Men vi håndterer en slik sak slik den skal håndteres.

Ikke liknende saker

SIKTEDES ADVOKAT: Gisle A. Johnson. Foto: Reidar Kollstad

Etter det Stenstad kjenner til er det ikke tidligere avdekket korrupsjon på det kjente nikkelverket i Kristiansand.— Vi har ikke hatt noen liknende saker, sier han.

Gisle A. Johnson er advokat for den korrupsjonssiktede mannen. Han har ingen kommentarer til saken.

— Dette er en sak som er under etterforskning, sier Johnson til Fædrelandsvennen.