LANGT Å GÅ: Det nye turkartet over den øst- og nordlige bymarka, Baneheia og Odderøya viser flere hundre løyper og omtrent 140 skilt. Foto: Lars Hollerud
GRATIS: Langs den vestlige elvebredden, fra Prestøyna til Ytre Strai, vokser planten som er ypperlig mot vanskelige gryterester og leie møbelflekker. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Uansett hvor sprek du er, rekker du ikke å gå de mange markerte løypene på én dag.

Sannsynligvis trenger du også flere dager til å fordype deg i tekstene, i alle fall hvis du vil besøke alle stedene som omtales i kartet som foreløpig finnes i 3000 eksemplarer.

Visste du, for eksempel, at du fortsatt kan se frukttrær etter pasientplassene i Egsheia?

— Små parseller ble dyrket opp av pasienter. Frukt og grønnsaker ble solgt fra buer på disse stedene. Men det var forbudt å overnatte der, sier Erik Peersen fra Gimletroll, som sammen med Arne Holte fra Oddersjaa har laget det lokale kartleksikonet.

Gryteskrubb

Avmerket på kartet er også løypa langs elvebredden vest, fra Prestøyna til Ytre Strai. Det spesielle her er rike forekomster av skavgras, planten som egner seg suverent til møbelpolering så vel som fjerning av vanskelige matrester i gryta.

Flere hundre kilometer med løyper er avmerket, den lengste på 14 kilometer. Uansett hvor du legger av sted, bør du ta med både kartet og en velfylt termos og beregne tid nok til å sette deg ved en furustamme og fundere over noe som er eller har vært, akkurat der du er.

Er du for eksempel på Odderøya, kan du gå utover østsida, kikke på den vakre parken og dvele litt over at der ble de begravd, alle som døde av pest på Lasarettet litt nærmere byen.

Så kan du gå nordover langs elva, og tenke på den gang mange tenkte på både gull og sølv, og knattet løs på alt som ikke var vanlig gråstein. I 1920 ble faktisk 15 kilo rent sølv funnet, på Hagen i Torridal.

Vil du se mest mulig på en gang, anbefales 11 utsiktspunkter. Høyest troner Hellerstønuten med sine 166 meter over sjøen, beliggende midt på heia mellom Eg og Dalane.

Steingammelt

Og synes du trimming kan bli i meste laget, kan du med dette kartet i hånda lese om atskillig aktivitet også før i tiden. Det er hva kulturminner handler om. Og kartoppslagsverket Peersen og Holte har laget, er spekket av slike, noen av dem flere tusen år gamle.

For eksempel på Nedre elveslette, parkeringsplassen ved Direktørens hage ved sykehuset. Funn derfra forteller om bosetting for 4000 år siden.

I et revehi rett i nærheten, på Egshaugen, ble en gullstang funnet i 1809. To år senere ble den innløst av regjeringen for 101 riksdaler og seks shilling.

Dersom du mer interessert i botanikk og geologi enn trim og historie, så er dette kartet også laget for deg.