STILLE: Mandalselva i morgentimene - bildet tatt ved Øvrebyen senter. Her skal det visstnok vokse med en meter til natten i følge Meteorologisk institutt. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Men verre enn i 1987 blir det garantert ikke, mener daglig leder for Hjortelands Rørleggerforening Thorstein Hjorteland.

Da stod vannet svært høyt inne i butikken.

Meteorologisk institutt venter stormflo til kvelden og natten langs Agder-kysten som vil være opp mot en meter mer enn det tidevannstabellen viser.

— Det skyldes lavt lufttrykk sammen med at vinden vil skyve vannet mot land, sier meteorolog Per Egil Haga.

Han kaller det altså ikke springflo, men stormflo fordi det er vinden som skaper den ventede flommen.

Hektisk

I går kveld ble det jobbet hektisk i Øvrebyen i Mandal med å bære sandsekker for å ta høyde for at Mandalselva ville gå over sine bredder slik den så ofte har gjort før. Men det skjedde altså ikke i løpet av natten. Og nå i formiddag har vinden løyet til bris.

— Slik vil vinden fortsette, kanskje opp mot liten kuling til natten, sier Haga.

Hjorteland har sine egne sandsekker inne i butikken. Han har bittert fått erfare hvor høyt vannet kan komme.

— I 1987 hadde vi aldri hatt noe flom å snakke om så lenge butikken her vært her siden 1960-tallet. På utrolig kort tid var hele butikken full av vann til knehøyde, forteller han.

Brukte båt

Da ble det tatt i bruk båter gatelangs, da nyttet ikke bil lenger.

I november 2000 kom vannet igjen, men denne gang ikke så høyt. Og nå har han altså forskanset seg med sekker og plast. - De er veldig effektive, sier han.

Også ved Provianten restaurant ved Bryggekanten var det plassert ut sekker. Her flommer det alltid inn når elva vokser. Som altså kan skje til natten.

Rolig i andre kommuner

I de andre kystkommunene fvn.no onsdag formiddag var i kontakt med, fryktes ikke stormfloen.

— Vi har gått ut med informasjon i forkant på hjemmesiden, om at folk må se etter fortøyninger og så videre. Jeg er ikke redd for bryggene. I utgangspunktet skal ikke høy vannstand ha noen konsekvenser for oss, sier Per-Christian Nygård, leder for Kristiansand kommunes småbåtkontor.

Han har ikke registrert skader som følge av uværet Emil så langt.

Heller ikke i Søgne er det meldt om skader etter Emil.

— Vi har folk i beredskap, men vi har ikke spesielle installasjoner som vi tror blir skadelidende ved høy vannstand, sier Dag Arntsen, kommunalsjef for teknisk sektor i Søgne kommune.

Knekte utleggere

Halvard Olsen, arbeidsleder i enhet for miljødrift og samferdsel i Lillesand kommune, sier de har holdt et øye med brygger og kaier i går og i dag.

— Jeg har ikke sett noen store skader, og i dag har vi sett på alle havnene bortsett fra én. Det er kun noen småskader, for eksempel knekte utleggere, sier Olsen.

Tarjei Moi, rørlegger i samme kommune, har heller ikke registrert skader så langt.

— Det må bli voldsom høy vannstand for at det skal bli problemer. Det eneste er at det kan komme ekstra vann i pumpestasjonene. I så fall blir det bare pumpet inn i renseanleggene, sier han.

I Farsund forteller Hans Kristian Larsen, oppsynsmann for teknisk drift, at han hadde ventet verre storm enn det ble, og har ikke registrert noen skader så langt.

— Vi har folk på havna som følger med, og en vakttjeneste. Det som har mest betydning for oss med høy vannstand er vann og avløp, for vi har en pumpestasjon som ligger nærme sjøen. Det er ikke så heldig hvis det kommer sjøvann inn i pumpestasjonen. Men hvis det skulle skje, vil det ikke ha noen innvirkning for abonnenter, men det fører til slitasje på anleggene, sier Larsen.