KRISTIANSAND: Kristiansand kommune ble for snart tre uker siden dømt til å betale 900.000 kroner i erstatning til en 31 år gammel mann som mener livet er ødelagt etter omfattende mobbing i grunnskolen på 80-tallet. Da dommen i Høyesterett falt sa Rekve til Fædrelandsvennen at dommen ikke vil føre til endring i anti-mobbe-arbeidet i kommunen.

— Dommen skyldes forhold som rådet for flere år siden. Og mobbesaker nå blir håndtert på en annen måte enn på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Da var det den enkelte klassestyrer som måtte ta tak i slike saker. Og jeg mener klassestyreren på Hellemyr skole gjorde det hun kunne, sa Rekve.

Provosert

Irma Rustad i Mobbing i Skolen reagerer på oppvekstdirektørens uttalelser.

— Da Rekve stod fram i Fædrelandsvennen og sa at alt var så bra i Kristiansand like etter at kommunen var idømt en historisk dom, var det en stor provokasjon, sier Rustad.

Hun mener at bystyret i Kristiansand bør vurdere om uttalelsene bør få konsekvenser. I enkronikk i VG karakteriserte Rustad uttalelsene som oppsiktsvekkende:

"Det er oppsiktsvekkende å se en leder komme med en slik fornektelse samme uke som han ufrivillig har skrevet mobbehistorie. Vi får lyst til å si som ungdommen; Særlig! Vi våger å antyde at kommunestyret i Kristiansand kan vurdere om de har bedre bruk for Rekves kvalifikasjoner i en annen rolle.", skrev Rustad.

- Burde gå i seg selv

Hun mener kommuneledelsen burde gått i seg selv og framstått med en langt større ydmykhet.

— Da kommunen vurderte å ta saken videre til høyesterett etter å ha tapt i lagmannsretten, rådet vi dem til å la være. Blant annet for å skåne mobbeofferet som hadde det utrolig tøft. Likevel valgte kommunen å kjøre saken helt til topps, men fikk en knusende dom. Da må man være ydmyk og gå i seg selv. Rekve signaliserte det motsatte, utdyper Rustad.

Rustad tror Rekve har rett når han sier mobbing er blitt et mindre problem i Kristiansand, men at det fremdeles gjenstår mye arbeid.

— Mobbeproblemene i skolen er ikke løst, verken i Kristiansand eller andre steder i landet, sier Rustad.

Forstår ikke kritikken

Rekve stiller seg uforstående til kritikken.

— Jeg forstår ikke kritikken. Det jeg forsøkte å få fram er at Kristiansand kommune har jobbet veldig bra. Nylig ble det kjent at vi skårer veldig høyt på elevtrivsel. Det synes jeg er en god dokumentasjon at vi gjør en god jobb. Jeg forstår ikke hva som er galt med det, sier Rekve.

Han presiserer også at kampen mot mobbing i skolen langt fra er vunnet.

— Vil blir aldri ferdig med å jobbe mot mobbing. Det vil alltid være problemer. Denne dommen endrer ikke det og vi må fortsatt jobbe systematisk. Det arbeidet pågår kontinuerlig, sier Rekve.

Har betalt erstatning

Rekve opplyser at erstatningssummen på 900.000 allerede er utbetalt av kommunen. Med renter ble det rundt en million kroner. Ifølge Rekve dekkes utbetalingen av kommunens forsikring. Foreløpig er det ikke kommet signaler om flere erstatningssakermot Kristiansand kommune.

— Dommen pålegger kommunen et stort ansvar. Denne saken kunne skjedd i alle kommuner i landet, så dommen kan nok føre til at det kommer opp flere saker for domstolene. Men jeg kjenner ikke til at noen flere konkrete saker i Kristiansand, sier Rekve.