KRISTIANSAND: En tiltalt 46-årig mann fortalte i retten i går at en narkotikalanger med noia skjulte seg for politiet med 50 gram amfetamin.Tirsdag 20. desember i fjor påtraff politiet en 32 år gammel mann i Voiebyen. Da han så politiet kastet han fra seg noe i snøen. Mannen ble pågrepet, og i snøen fant politiet seks-åtte gram amfetamin.

For politiet var det nærliggende å tro at 32-åringen kom fra huset til en 46 år gammel mann som bodde noen få meter fra stedet. Da politiet banken på døra var den låst, men fotspor utenfor huset førte poltifolkene ned mot kjellerinngangen.

— Der ble 46-åringen påtruffet, tydelig nervøs over politiets besøk, fortalte en politibetjent i Kristiansand tingrett i går. Mannen hadde 50 gram amfetamin på seg da politiet kom.

Både 32-åringen og 46-åringen erkjente at de hadde på seg da de ble pågrepet, men benekter ethvert kjennskap til ytterligere beslag av cirka 50 gram amfetamin i huset. De to ble brakt til arresten, og etterpå gjennomførte politiet ransaking av huset med assistanse fra en narkotikahund. Det var da det resterende partiet ble funnet.

Huseieren benektet

Det store og springende spørsmål i tingretten i går var hvem som eide den narkotikaen som ble funnet i huset. Huseieren benekter å ha noe forhold til partiet.

— Da politiet var på utsiden og pågrep oss satt en annen mann, en utlending, inne i huset. Han har nok fått både panikk og noia over å ha observert politiet på utsiden, og han forsvant etter at vi dro med politiet, og før ransakingen ble gjennomført, mente 46-åringen.

Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, viste til at narkotikapartiet som ble funnet var delt opp i to, pakket inn på samme måte med samme tape som de to beslagene som ble gjort av politiet på utsiden. I tillegg var de to pakkene gjemt på to forskjellige steder.

Panikk og noia

— Kan du forklare hvordan en person som har panikk og noia, med politiet på utsiden, først deler opp narkotikapartiet, pakker det på samme måte som det som ble beslaglagt, og deretter gjemmer det på to forskjellige stede,r og så stikker fra stedet uten å ta narkotikaen med seg, og uten å tenke på at det kunne bli en ransaking?, spurte aktor den tiltalte.

Det spørsmålet kunne den tiltalte ikke svare på, kort og godt fordi, som han sa selv, han var allerede fraktet vekk av politiet.

32-åringen, som først ble observert av politiet og pågrepet, fortalte i avhør straks etter pågripelsen at han hadde kjøpt narkotikapartiet av en utlending i Åsane i Vågsbygd samme dag. I retten ble dette endret til at mannen var far Åsane, og det var denne mannen som var i 46-åringens leilighet. Verken tiltalte eller 32-åringen var villig til å fortelle hvem dette var. - Vi oppgir aldri slike navn, var beskjeden begge kom med i retten.

Aktor ikke i tvil

Statsadvokat Hilde Sakariassen var ikke særlig i tvil om at det var 46-åringen som selv eide det resterende narkotikapartiet som ble beslaglagt i leiligheten.

Forsvareren til tiltalte, advokat Svein Kjetil Stallemo, ba retten vurdere den tvil som var tilstede og som kunne ende opp med frifinnelse.

Den tiltalte 46-åringen har ikke hatt førerkort etter at han ruskjørte i 1997. I mellomtiden er han domfelt 13 ganger for kjøring uten førerkort. Tiltalen som ble presentert i retten onsdag inneholder ytterligere tre forhold som knytter seg til kjøring uten førerkort.

Mannens kriminelle løpebane har pågått i mange år. Han ble sluttet ut fra fengsel i september i fjor, og de første kriminelle forholdene startet kort tid etter. Han hadde reststraff igjen da han ble sluppet ut.

Aktor ba retten dømme 46-åringen til ubetinget fengsel i ett år og ti måneder. Forsvareren ba om delvis frifinnelse og at hans klient ellers ble ansett på mildeste måte.