KRISTIANSAND: 26-åringen møtte nylig i retten tiltalt for å ha importert en liter av den narkotiske væsken GBL. I retten hevdet mannen at han ikke var klar over at væsken stod på narkotikalisten og forbudt å innføre. Han innrømmet likevel uaktsom innførsel.

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett fant han en nettside som solgte felgrens som kunne "ta alt" som satt på dekkene, og at denne felgrensen var mye bedre enn den man fikk kjøpt på Biltema. Tiltalte betalte 900 kroner for felgrensen, inkludert frakt. 26-åringen gjorde dette også fordi væsken kunne blandes ut, og på den måten kunne han spare penger i forhold til å kjøpe felgrens i Norge.

Trodde ikke tiltalte

"Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring. Når det gjelder det forhold at tiltalte ikke skal ha visst at han innførte GBL, vises det til at produktnavnet som tiltalte bestilte var “GBL-starcleaner”, som i seg selv gir klare indikasjoner på at væsken inneholder GBL. Retten finner bevist at tiltalte var klar over at væsken inneholdt GBL.

Tiltalte har også forklart at han ikke visste at GBL var oppført på narkotikalisten, noe retten anser som en anførsel om rettsvillfarelse, jf. straffeloven § 57. Det følger av sikker rettspraksis at det kun er når rettsvillfarelsen er “unnskyldelig” at den kan lede til frifinnelse. Det skal særdeles mye til for å være i en unnskyldelig rettsvillfarelse, og det må som utgangspunkt foreligge særegne omstendigheter for at man skal kunne statuere dette. Man plikter å sette seg inn i de regler som gjelder for innførsel til Norge. Retten bemerker at tiltalte ikke har gjort noen undersøkelser omkring innførselens lovlighet utover å nøye seg med at det ikke stod noe om dette på nettsiden han bestilte væsken fra.

178 kroner på Biltema

Retten viser også til at væsken kostet ca. 900,— kr, og at man får kjøpt felgrens på Biltema for 178,- kr. pr liter. Prisen gir i seg selv grunn til nærmere undersøkelser om væskens innhold og lovlighet. Selv om det antas at man kunne blande ut væsken, fester ikke retten lit til at tiltalte kjøpte denne for å spare penger. Det er etter rettens vurdering klart at det ikke foreligger en unnskyldelig rettsvillfarelse", heter det i dommen. Retten har også tilføyd at tiltalte tidligere er domfelt for befatning med narklotika.

I tillegg til den ulovlige innførselen av GBL ble mannen også domfelt for kokainbruk, besittelse av marihuana og kjøring uten førerkort. Straffen ble 21 dagers betinget fengsel med to års prøvetid.

Rettens leder av dommerfullmektig Lars Faye Ree med meddommerne Kåre Eidsaa og Hilde Johansen Ribe.