KRISTIANSAND: — En del av de yngste voksne lever ganske utsvevende på mange områder. De utsetter seg for risiko, sa helsesøster Kristin Holen da hun fortalte politikerne i helse- og sosialstyret om ungdomshelsetjenestens arbeid i går ettermiddag.

Mange henvendelser

Holen fortalte at ungdomshelsetjenesten hadde gjennomført 2800 konsultasjoner i fjor. Langt de fleste av disse handler om prevensjon.— Unge i denne aldersgruppen etablerer seg ofte utenfor hjemmet for første gang. De drikker mye alkohol og de kommer i en ny livsfase. Man vet en del om sammenheng mellom bruk av alkohol og manglende bruk av prevensjon, sier Holen.

"Gjerne ta en test"

I fjor ble det tatt 178 graviditets tester på ungdommens helsestasjon. 17 av disse var positive og 14 ble sendt til sykehus for å få utført abort. I tillegg til dette tallet kommer unge kvinner som henvises til sykehuset fra fastlegene sine.

— Det er også mange som kommer inn til oss med beskjed om at "de gjerne vil ta en test". Hvis de svarer ja på om de har hatt ubeskyttet sex, spør vi om de har noen symptomer. Dersom de ikke har det tester vi dem for klamydia, sier Holen.

Tankevekkende

Det ble tatt 900 klamydiaprøver ved helsestasjonen for ungdom og unge voksne i Kristiansand i fjor. 200 av disse var smittet og ble behandlet.

- Hva synes du om disse tallene?

— Jeg synes det er tankevekkende. Jeg skulle ønske de ikke utsatte seg for den risikoen. Det har aldri vært så enkelt som nå å få tak i prevensjon, likevel er det mange som pådrar seg kjønnssykdommer. Det skjønner jeg ikke helt, sier Holen.

Fortsatt høyt

Leder av helsetjenesten ved studentsamskipnaden i Agder (SiA), Eli Stålesen, sier helsemyndighetene er opptatt av å få ned antall aborter for unge over 20 år.

— Vi er veldig fornøyd med at aborttallene synker blant ungdom under 20 år. I Vest-Agder ble det gjennomført 138 aborter på kvinner mellom 20 og 24 år i 2010. Selv om det er en liten nedgang fra året før, er tallet fortsatt for høyt.

Det går greit

- Hvordan forklarer du det?

— Jeg har ingen kjappe forklaringer. En av årsakene kan være at når jentene fyller 20 er det ikke lenger gratis med p-piller. Mange tenker kanskje at de ikke gidder bruke flere hundrelapper på p-piller og at det sikkert går greit.

Kraftig økning

24.000 nordmenn blir årlig smittet av klamydia. Det har vært en ganske kraftig økningen i positive prøver i Kristiansand. Så kraftig at man i fjor høst slo alarm i media.

— Vi vet at det er en del unge menn som går rundt og er smittebærere av klamydia. Inntil få år siden var redselen for å bli gravid større enn å bli smittet. Det er kanskje noe som tyder på at en del jenter bruker p-piller og blåser litt i resten, sier Stålesen.

Fylkesmannen har gitt ekstra midler til å drive med forebyggende arbeide om seksualitet blant de unge.

— Vi arrangerer en egen fagdag på UiA hvor vi tar opp forhold rundt de unges seksualitet. Vi har satt opp kondomautomater for å gjøre prevensjon mer tilgjengelig. I tillegg synes jeg de unge er blitt flinkere til å være åpne om problemstillingen. Det er et stort fremskritt fra et par tiår tilbake i tid, sier Stålesen.

- Kjenner igjen beskrivelsen

SNAKKE MER: Rasha Abdallah (nærmest) og Jannike Arnesen (rød genser) opplever at grensene for hva som er vanlig seksuell adferd blant unge stadig forskyves. Foto: Kjartan Bjelland

Jannike Arnesen (Ap) kjenner igjen beskrivelsen som ble gitt til helse— og sosialstyret i går.- Terskelen for å ha tilfeldig sex blir lavere og lavere. Jeg kjenner igjen bildet. Det er ganske vanlig å prøve å finne en tilfeldig partner på slutten av kvelden. Det er ikke så nøye, sier Arnesen (20).

Hun mener seksualundervisningen som gis på skolen er god og tror dette handler mye om holdninger.

— Jeg tror kanskje vi unge kunne snakket litt mer om dette oss i mellom, sier Arnesen.

Rasha Abdallah (SV) mener grensene i samfunnet endrer seg og at skifte av partner blir mer og mer vanlig.

— Alkoholen gjør noe med hvor godt folk er i stand til å ta vare på seg selv. I tillegg mener jeg at reality-serier med kropp, alkohol og sex har påvirket væremåten vår. Unge vokser opp med serier som glorifiserer det å ha fokus på kropp i stedet for helse. Samfunnet og foreldre må forholde seg til dette, sier 28-åringen.