KRISTIANSAND: – Lady Domina har ikke nødpeilesender eller annet nødutstyr. De har kun VHF-radio, sier redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

En VHF-radio har rekkevidde som er like kort som synet rekker ute på åpent hav.

– På grunn av veldig kort rekkevidde er det utrolig vanskelig å få kontakt med båten. I teorien kan de være over hele Atlanterhavet. Derfor nytter det ikke å sende ut helikopter for å lete etter dem, sier Lillebø.

Borte over en måned

– For alt vi vet kan de plutselig dukke opp og ikke skjønne hvorfor vi har lett etter dem. Vi vet ingenting om hva som har skjedd, sier han.

Den 75 fot lange seilbåten la ut fra Karibia den 29. mars. De skulle seile via Azorene til Norge. Ifølge far til en av de andre nordmennene om bord skulle turen ta 14 dager. Kapteinen har derimot varslet at turen ville ta cirka en måned. Etter avgang har ingen har hørt fra båten, som har tre nordmenn, en danske og en brite om bord.

– Hadde båten hatt nødpeiler ville vi umiddelbart fått beskjed om at noe hadde skjedd, og fått båtens nøyaktige posisjon. De burde absolutt hatt både nødpeilesender og satelittelefon når de skal dra så langt, sier redningslederen.

Ingen livstegn

Etter ti dager med nødmeldinger gjennom VHF-radioen er det fortsatt ingen livstegn etter seilbåten. Det er portugisiske myndigheter som koordinerer situasjonen.

– Alle båter som seiler i Atlanteren har fått beskjed om å ha utkikk etter Lady Domina, se på radaren og kalle på VHF-radio etter båten. Dermed kan de få kontakt hvis de er i nærheten, forklarerer Lillebø.

Kan ligge værfast

Hver dag siden 22. april har både store og små fartøy mottatt en såkalt "all-ship call" med oppfordringen om å lete etter seilbåten.

– Men Atlanterhavet er utrolig stort. De kan ha gått en nordlig kurs og fått dårlig vær. Hvis de har valgt en sørlig kurs har de blitt liggende nærmest vindstille. Båten veier 21 tonn og har små seil. Den beveger seg sakte. Med begrenset drivstoff kan de ikke kjøre på motorkraft hele tiden heller, sier Lillebø.

Han har full forståelse for at pårørende reagerer på at ingen leter aktivt etter skipet.

– Noen reagerer på at man lette aktivt etter et fransk skip tidligere i uka. Men den hadde sendt ut nødsignal og vi visste hvor den var. Vi vet ikke om Lady Domina trenger hjelp i det hele tatt, sier redningslederen.